Hlavní obsah

Záhřeb - Lev 2:5Stav série 0:3Lev uspěl proti Záhřebu i potřetí, dělí ho výhra od postupu

ZÁHŘEB
Aktualizováno

Neměli to hokejisté pražského Lva na ledě v Záhřebu vůbec snadné, ale nakonec zásluhou výtečné poslední třetiny dosáhli třetí výhry v sérii úvodního kola play off a dělí je poslední krok od postupu mezi osm nejlepších v KHL. Slavit by mohli už v úterý večer, kdy se od 19.30 v chorvatské metropoli utkají obě mužstva počtvrté.

Foto: levpraha.cz

Hokejisté Lva Praha

Článek

„Pokud nebudeme dělat zbytečné chyby, mohli bychom si odvézt postup. Nesmíme mít ale nic předem za hotové, i tu čtvrtou výhru v sérii musíme ubojovat," uvedl pro hokej.cz autor poslední branky pondělního zápasu Petr Vrána.

Lev začal sebevědomě pod dojmem vedení v sérii 2:0 na zápasy, ale Novotného střelu zastavila horní tyčka a další šanci po slibném přečíslení kapitán hostů zahodil.

Zahrozit uměl i Medveščak, když z levé strany pálil dánský reprezentační útočník Bjorkstrand a Vehanen kotouč se štěstím vyrazil pouze k Ryanovi, který ale přestřelil branku.

Zbraní domácích byly přesilovky, pražský celek je však dokázal ubránit a při svém čtvrtém oslabení v zápase dokonce Lev otevřel skóre. Na trestné lavici seděl Řepík, když se Thörnberg z kruhů dostal k odraženému kotouči a ve 33. minutě pálil přesně do levého horního růžku Brustovy branky.

O tři minuty později se Řepíkovi povedl zásah baseballovým způsobem ze vzduchu. Platnost gólu ještě muselo potvrdit video, jelikož domácí reklamovali vysokou hůl, ale sudí seznali, že všechno bylo v pořádku.

Akcie Lva v tom okamžiku vylétly vysoko, jenže záhřebská gólová odpověď přišla už za 36 sekund. Střelu Švarného od modré totiž vyrazil Vehanen pouze do zad padajícího Kanea a od nich se puk trochu kuriózně dostal za brankovou čáru.

Lev mohl odskočit znovu na rozdíl dvou gólů při dvojité početní výhodě, která trvala přes minutu. Thörnbergovu tutovku při ní vychytal Brust a mělo být pro hosty ještě hůř. Do konce druhé části scházelo 53 vteřin, když za Ševcův faul na Martinoviče v brejku sudí nařídili trestné střílení.

Vehanena si vychutnal

Obránce, který se narodil v Německu chorvatským rodičům a pro letošní sezónu se vrátil do jejich vlasti, si při něm Vehanena blafákem doslova vychutnal. Přitom na gól v soutěžním zápase 30letý domácí hráč čekal víc než rok.

Za stavu 2:2 bylo dlouho vše otevřené, ale závěr už patřil pražskému celku. „Nevím, jestli za tou výbornou třetí třetinou bylo větší sebevědomí, spíš jsme měli víc sil," řekl Vrána s tím, že v kabině nebyla ani po rychlém vyrovnání panika. „Každý z nás věděl, že jsme to domácím víceméně darovali. Na menším hřišti po nás šli dost důrazně, hnaly je i plné tribuny, ale povedlo se nám vše ustát a závěr si odehrát podle svého," doplnil český útočník v sestavě Lva.

V 50. minutě se ujala Ullströmova střela zápěstím, když švédský útočník ihned po přejetí modré čáry pálil. Brustovi zřejmě zastínil výhled bránící Foster a kotouč tak propadl kolem vyrážečky domácího gólmana.

Záhřeb se musel tlačit dopředu, jenže dvě sekundy po přesilovce hostů se znovu prosadil střelec Thörnberg a Vránova trefa z poslední minuty už byla jen pečetí na vítězství pražských Lvů.

Osmifinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Západní konference - 3. zápas:
Medveščak Záhřeb - Lev Praha 2:5 (0:0, 2:2, 0:3)
Branky: 37. Kane, 40. Martinovič z tr. střílení - 33. a 47. Thörnberg, 36. Řepík, 50. Ullström, 60. Vrána, hlavní rozhodčí Olenin a Bondar (oba Rus.), vyloučení 6:5, navíc Katic 10 min. a do konce utkání - Nakládal 10 min., využití 0:1, v oslabení 0:1. Diváci: 6500. Stav série: 0:3.
Záhřeb: Brust - Popovic, Martinovic, Švarný, Foster, Katic, Klubertanz, O'Connor - Cheechoo, Murley, Thomas - Vesce, Ellison, Linglet - Glumac, Jessiman, Ryan - Bjorkstrand, Murray, Kane. Trenér: Mark French.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Jaakola, Nakládal, Gragnani - Azevedo, Novotný, Ullström - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Zackrisson - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: