Hlavní obsah

Záhřeb - Lev 2:3Stav série 0:4Lev postupuje. Bleskově rozsápal ve čtyřech zápasech záhřebský Medveščak

Záhřeb/Moskva
Aktualizováno

První pořádný kus práce v play off mají hokejisté pražského Lva úspěšně za sebou. V nejkratším možném čase přešli přes Medveščak Záhřeb, když vyhráli i čtvrtý zápas na chorvatském ledě. První kolo tak Lev odehrál stejně rychle jako loni, ale hodnotit ho bude úplně jinou optikou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radost hokejistů Lva Praha (ilustrační foto)

Článek

Před rokem mu po čtyřzápasové sérii s CSKA končila sezóna, letos mu stačil stejný počet zápasů, aby rozsápal záhřebský Medveščak a prošel mezi osmičku nejlepších týmů celé KHL. Jejich příštím soupeřem bude buď už postupující Petrohrad, nebo vítěz série Doněck - Riga.

„Od začátku série jsem při veškerém respektu k Záhřebu říkal, že máme silnější tým a jsem rád, že jsme to na ledě i předvedli. Pět na pět nás nepřehráli a nakonec lépe pro nás vyzněly i přesilovky," tvrdil spokojeně kapitán Jiří Novotný, podle nějž bylo i vidět, že Lev měl víc sil než chorvatský soupeř.

Tři předchozí výhry nabídly hokejistům Lva na úterní večer mečbol, k jehož realizaci přistoupili hosté pečlivě hned v první třetině. O vedoucí branku se zasloužil už v 6. minutě čtvrtý útok pražského celku, když Cingel před brankou našel ještě volného Mataie a ten nemohl nedat.

Záhřeb se ještě snažil kousat. Katičovu vyloženou šanci na vyrovnání zastavil Vehanen reflexivně betonem. Finský gólman pak při přesilovce domácích vychytal i Thomase.

Jak si správně počínat v početní výhodě, předvedl Lev. Stačilo 25 sekund z trestu záhřebského hráče, když Mäenpää pálil přesně od modré. Na první gól v sezóně čekal finský obránce hodně dlouho, nakonec ale přišel v pravý čas v play off.

Cheechoo vyřadil ze hry Nakládala

Ani při vedení 2:0 si však Lev nemohl oddechnout, vzápětí se při vyloučení Ševce a Jaakoly 104 vteřin bránil ve třech proti pěti. Zvládl to úspěšně a Záhřeb, v jehož sestavě dominují zámořské posily, pod dojmem frustrace začal přehánět tvrdost. Cheechoo doslova likvidačním faulem na koleno vyřadil ze hry Nakládala.

O pár minut později se spoluhráče snažil pomstít Kapanen, ale taky svou tvrdost přehnal. Cheechoo, jenž má bohaté zkušenosti z NHL, opouštěl led s bolestivou grimasou a vyloučený finský útočník dostal pětiminutový trest. Dlouhé oslabení přečkal Lev bez úhony. Vehanen nakonec držel neprůstřelnost až do 46. minuty, kdy Letang nahodil kotouč ze středního pásma a ten si po pár zvláštních odrazech našel cestu až do sítě.

Záhřebské naděje ožily jen na chvilku, už po 86 vteřinách totiž skóroval Ullström a Lvu se vrátil klid na hokejky. Vypadalo to, že hosté už takticky vedou duel k postupové tečce. Jenže další komplikace se objevila v 56. minutě, kdy se domácí Ellison prosadil střelou z vrcholu levého kruhu pro vhazování.

Téměř sedm tisíc diváků v nabité hale mohutným fanděním ještě hnalo Záhřeb na zteč a všechno ještě zamotalo vyloučení Ševce 70 vteřin před koncem. Domácí odvolali brankáře a zkusili hru v šesti proti čtyřem, ale do vyložené šance se už nedostali.

„Dokázali jsme se zkoncentrovat na nejtěžší poslední krok. Soupeř kousal, naši hráči ale byli na ledě ve všech ohledech silní a splnili si postupový sen hned na první pokus," říkal trenér Kari Jalonen. Postup v nejkratší možné době znamená delší prostor na přípravu, Lev získal šest dnů volna navíc.

Jméno příštího soupeře se hokejisté pražského Lva dozvědí až po skončení dalších sérií. Pokud dokáže Dynamo Moskva vyřadit Jaroslavl (zatím 2:2 na zápasy), rozehrál by Lev příští sérii v Petrohradu. Kdyby ale moskevský obhájce titulu nečekaně vypadl, na pražský klub by čekal postupující z dvojice Doněck - Riga a Lev by začal příští týden doma. „Soupeře si nevybereme, ale končit se nám rozhodně nechce," měl jasno Novotný.

Do čtvrtfinále i Petrohrad

Útočník Roman Červenka pomohl gólem a dvěma asistencemi hokejistům Petrohradu ke čtvrtému vítězství nad CSKA Moskva, kterým si jeho tým jako první zajistil postup do čtvrtfinále Gagarinova poháru.

Petrohrad přitom v Moskvě ve čtvrtém osmifinálovém duelu prohrával ještě na začátku 54. minuty 2:4. Pak však snížil hvězdný Ilja Kovalčuk a v předposlední minutě při power play poslal zápas do prodloužení Červenka. Český střelec, jenž asistoval u dvou předchozích gólů, se dorážkou do odkryté branky prosadil potřetí v sérii a s osmi body se dostal do čela tabulky produktivity play off.

Zápas a celou sérii ukončil ve čtvrté minutě nastavení další dorážkou, kterou musel potvrdit videorozhodčí, petrohradský útočník Alexej Ponikarovskij.

V prodloužení vyvrcholil také čtvrtý duel mezi Jaroslavlí a obhájcem titulu Dynamem Moskva. Lokomotiv vyhrál i druhý domácí zápas, tentokrát 3:2 po trefě Mikelise Redlihse z první minuty druhého nastavení, a srovnal stav série na 2:2. Dynamu nebyla nic platná branka Marka Kvapila.

Dokonce až v třetím prodloužení skončil zápas v Nižním Novgorodu, kde ve 114. minutě rozhodl o vítězství 2:1 hostující Ufy Alexandr Stěpanov. Salavat Julajev díky tomu snížil na 1:2.

Kovář přihrával, Metallurg ale prohrál

Nejlepší nahrávač základní části KHL Jan Kovář si připsal v třetím duelu osmifinále play off dvě asistence, jeho Magnitogorsk však poprvé v sérii s Vladivostokem prohrál. Admiral zvítězil 4:3 v druhém prodloužení a snížil stav série na 1:2 na zápasy.

Magnitogorsk ve Vladivostoku třikrát ztrácel a pokaždé dokázal vyrovnat, v prodloužení už ale vzhledem k systému náhlé smrti tuto možnost nedostal. Zápas ukončil v 86. minutě druhým gólem v utkání Ilja Zubov.

Porážku dnes musel skousnout také starší z bratrů Kovářů brankář Jakub, jehož Jekatěrinburg je už v kritické situaci. Avtomobilist podlehl doma Astaně 1:2 a prohrává na zápasy 0:3.

Novosibirsk deklasoval 7:1 Kazaň a ujal se vedení v sérii 2:1. Utkání nedohrál český obránce Sibiru Josef Hrabal, který odstoupil po první třetině kvůli nespecifikovanému zranění.

Osmifinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Západní konference - 4. zápas:
Medveščak Záhřeb - HC Lev Praha 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 47. Letang (Kane), 56. Ellison (Linglet) - 6. Matai (Cingel, Nakládal), 16. Mäenpää (Oystrick, Thörnberg), 48. Ullström (Novotný). Rozhodčí: Olenin, Kadyrov - Šeljanin, Sivov. Vyloučení: 5:6, navíc Kapanen (Lev Praha) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6500. Konečný stav série: 0:4.
Záhřeb: Dekanich - Popovic, Martinovic, Švarný, Foster, Katic, Letang, O'Connor - Ellison, Murley, Thomas - Cheechoo, Vesce, Linglet - Glumac, Jessiman, Ryan - Bjorkstrand, Murray, Kane - Nyström. Trenér: Mark French.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Jaakola, Nakládal, Gragnani - Azevedo, Novotný, Ullström - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Zackrisson - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.
Další osmifinále play off KHL:
Východní konference - 3. zápasy:
Vladivostok - Magnitogorsk 4:3 v druhém prodl. (za hosty Kovář 0+2, stav série 1:2)
Novosibirsk - Kazaň 7:1 (stav série 2:1)
Jekatěrinburg - Barys Astana 1:2 (stav série 0:3)
Nižnij Novgorod - Ufa 1:2 v třetím prodloužení (stav série 2:1).
Západní konference - 4. zápasy:
CSKA Moskva - Petrohrad 4:5 v prodl. (za hosty Červenka 1+2, konečný stav série 0:4)
Jaroslavl - Dynamo Moskva 3:2 v druhém prodl. (za hosty Kvapil 1+0, stav série 2:2)
Dinamo Riga - Doněck 1:4 (za hosty Kašpar 0+1, stav série 1:3).
Pohár naděje - kvalifikace - 2. zápasy:
Chanty-Mansijsk - Chabarovsk 1:1 (první zápas 4:2, postoupil Chanty-Mansijsk)
Nižněkamsk - Novokuzněck 2:1 (za domácí Netík 1+0, první zápas 3:1, postoupil Nižněkamsk).

Reklama