Hlavní obsah

Lev - Doněck 5:2Lev byl při chuti a pěti góly vyřídil Doněck. Zranili se mu ale dva švédští útočníci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Azevedo 1 : 0
24. Matai 2 : 0
24. Novotný 3 : 0
28. Vrána 4 : 0
38. Zackrisson 5 : 0
49. Zacharov 5 : 1
59. Kagarlickij 5 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté pražského Lva pokračují ve vítězném tažení play off KHL. Záhřeb vyřídili ve čtyřech zápasech a na Doněck si pořádně vyšlápli hned na úvod čtvrtfinálové série. Výhra domácích 5:2 je výmluvná, bohužel ale sudí pouštěli až brutální hru a Lev přišel o zraněné švédské útočníky Ullströma s Ridderwallem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hráči Lva se radují z třetího gólu. Vpravo brankář Doněcku Ján Laco.

Článek
Fotogalerie

Na hráčích Lva nebylo vůbec znát, že devět dnů nehráli. Od úvodního vhazování měli výborný pohyb a nepouštěli ukrajinský celek do vážnějších šancí. Vedení domácím přesto zajistil hodně zvláštní moment z 15. minuty. Po střele Azeveda za Lacem zvonila branková konstrukce, ale sudí rozpažili a hrálo se dál. Až po přerušení se prohlížel záznam hry a videorozhodčí dodatečně po prozkoumání zpomalených záběrů doporučil branku uznat. Divili se tomu aktéři na ledě i drtivá většina téměř pěti tisíc diváků v hledišti.

Rozhodující úder Lva přišel na začátku druhé části. V rozpětí 45 sekund dostali puk do sítě Doněcku dva čeští útočníci. Nejprve se prosadil dvacetiletý Matai z dorážky a hned při dalším střídání Novotný nejprve bekhendem trefil Lacův beton, ale z opakované střely už uspěl, což přimělo slovenského reprezentačního brankáře k odjezdu na střídačku.

Ani jeho náhradník Leighton, jenž má zkušenost z NHL v dresu Philadelphie, nebyl schopen rozjetý domácí tým zastavit. Vránova trefa po dalším rozebrání obrany Doněcku znamenala vedení už 4:0, na ledě se ale mezitím hodně přitvrdilo.

Zackrisson se "pomstil"

Nejdříve odkulhal švédský útočník domácích Ridderwall, pak ostrý střet s O´Byrnem odnesl ukrajinský obránce Piganovič a mířil do šatny patřičně otřesený. Nepotrestaný zůstal i zákrok na dalšího Švéda ve službách Lva. Ullström odnesl atak protivníka podle všeho zlomeninou pravé ruky. Dva zraněné krajany dokázal tak trochu pomstít Zackrisson pátým gólem.

Poslední třetina už nemohla ohrozit cestu Lva za první výhrou v sérii, šlo jen o to přestát bez úhony někdy až nesmyslně agresivní pojetí soupeře. Styl hostů názorně předvedl Zacharov, který fauloval gólmana Vehanena a strhla se další mela.

Doněck však přečkal oslabení a z trestné lavice se vracející hráč pak přece jen odčaroval kouzlo finského brankáře. Hosté ještě dokázali korigovat, Lev byl ale rád, že byl konec a měl od jejich přehnané tvrdosti pokoj a v kapse první vítězství.

Druhé utkání se hraje v pátek od 19 h na ledě pražského Lva. Od neděle pak série pokračuje v Bratislavě, kde má Doněck z rozhodnutí vedení ligy kvůli napjaté situaci na Ukrajině domácí prostředí.

Salák znovu nepřekonaný

Český reprezentační brankář Alexander Salák vstoupil i do druhého kola play off KHL čistým kontem. Na úvod osmifinále vychytal před dvěma týdny střelce CSKA Moskva (1:0), ve čtvrtfinále dnes pomohl Petrohradu k prvnímu vítězství nad Jaroslavlí. Týmu SKA doma opět stačila k úspěchu jediná branka, asistenci si u ní připsal Roman Červenka.

Petrohrad se dostal do vedení už ve čtvrté minutě, kdy po rychlé akci poslal Červenka z pravého křídla křížnou přihrávku před branku a Thoresen usměrnil puk do sítě. Další gól už nepadl, Salák v brance vítězného mužstva zastavil 18 střel hostujících hráčů a vychytal druhou nulu v letošním play off.

Čtvrtfinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Západní konference - 1. zápas:
Lev Praha - Donbass Doněck 5:2 (1:0, 4:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Azevedo (Sekáč), 24. Matai (Ridderwall), 24. Novotný (Ullström, Azevedo), 28. Vrána (Gragnani, Řepík), 38. Zackrisson (Kapanen, Řepík) - 49. Zacharov, 59. Kagarlickij (Zacharov, Kolář). Rozhodčí: Gofman, Soin - Birin, Medveděv. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 4668. Stav série: 1:0.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Nakládal - Azevedo, Novotný, Ullström - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Zackrisson - Matai, Cingel, Ridderwall - od 30. navíc Birner. Trenér: Kari Jalonen.
Doněck: Laco (24. Leighton) - Piganovič, Kolář, Podhradský, Wilson, Bartulis, Razin, od 38. navíc Silnickij - Kiiskinen, Wirtanen, Laine - Jakucenja, Fedotěnko, Dadonov - Kašpar, Varlamov, Kagarlickij - Zacharov, Běluchin, Torjanik. Trenér: Andrej Nazarov.
Západní konference - 1. zápas:
Petrohrad - Jaroslavl 1:0 (Červenka 0+1, čisté konto Salák).

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off KHL 2014

  • Osmifinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad CSKA Moskva - logo CSKA Moskva
    4 : 0
  • Dynamo Moskva - logo Dynamo Moskva Jaroslavl - logo Jaroslavl
    3 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Záhřeb - logo Záhřeb
    4 : 0
  • Doněck - logo Doněck Riga - logo Riga
    4 : 3
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Vladivostok - logo Vladivostok
    4 : 1
  • Kazaň - logo Kazaň Novosibirsk - logo Novosibirsk
    2 : 4
  • Astana - logo Astana Jekatěrinburg - logo Jekatěrinburg
    4 : 0
  • Ufa - logo Ufa Nižnij Novgorod - logo Nižnij Novgorod
    4 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad Jaroslavl - logo Jaroslavl
    2 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Doněck - logo Doněck
    4 : 2
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Novosibirsk - logo Novosibirsk
    4 : 0
  • Astana - logo Astana Ufa - logo Ufa
    2 : 4
  • Semifinále

  • Jaroslavl - logo Jaroslavl Lev Praha - logo Lev Praha
    1 : 4
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Ufa - logo Ufa
    4 : 1
  • Finále

  • Lev Praha - logo Lev Praha Magnitogorsk - logo Magnitogorsk
    3 : 4