Hlavní obsah

Doněck - Lev 3:1Stav série 2:2Laco utrápil Lva, doma na Slovensku vychytal pro Doněck druhou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Bartulis 1 : 0
29. Torjanik 2 : 0
56. Azevedo 2 : 1
60. Dadonov 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Slovenský reprezentační gólman Laco ve službách Doněcku byl pro hokejisty Lva dlouho nepřekonatelnou překážkou při čtvrtém zápase čtvrtfinálové série play off KHL. Kapituloval teprve v 56. minutě, to už měl ale pražský celek dvougólové manko a na vyrovnání zbylo málo času. Při power play ukrajinský klub pečetil výhru 3:1 a srovnal stav série na 2:2 na zápasy.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zleva brankář Doněcku Ján Laco, obránce Andrej Koněv a útočník Lva Calle Ridderwal ve čtvrtém čtvrtfinále play off KHL.

Článek
Fotogalerie

Ve slovenské metropoli se tak bude hrát nejen ve středu, kdy však bude veden jako domácí pražský klub, kterého z Holešovic vyhnala termínová kolize se sparťanským extraligovým play off, ale Doněck tam proti Lvu nastoupí i v pátek.

Lev se znovu musel vypořádat s nepřízní bratislavského publika, které přece jen přálo víc domácímu Doněcku. Podobná atmosféra v hledišti byla už v neděli, a když se po Řepíkově vítězné trefě spustily z tribun vulgární urážky, Jiří Novotný na ně zareagoval vztyčeným prostředníčkem. „Neudržel jsem emoce na uzdě," litoval později kapitán Lva.

Gesto totiž neuniklo pozornosti rozhodčích, kteří mu udělili trest ve hře, což pro Novotného automaticky znamenalo stop pro pondělní duel. Disciplinární komise dodatečně potrestala zákazem startu také Birnera a Lvu navíc chyběli i zranění Jaakola s Ullströmem.

Lev dvojnásobnou přesilovku nevyužil

Hosté z Prahy se i přes zmíněné oslabení v první třetině dostali ke čtrnácti střelám, jenže slovenského reprezentačního gólmana Laca žádnou z nich nepřekonali. Bez využití zůstala i téměř dvouminutová přesilovka Lva pět na tři při vyloučení Koláře a Podhradského.

Přestože byl Lev aktivnější, do vedení šel v 17. minutě Donbass. Gólovou akci připravil český legionář Kašpar, jenž šikovnou přihrávkou našel Bartulise a ten se opřel do puku tak, že ho neomylně poslal nad Vehanenovu lapačku.

Ukrajinské mužstvo se uklidnilo a hlavně se mohl spolehnout na gólmana. Laco s výraznou podporou z hlediště, kam si našlo cestu přes pět tisíc diváků, předváděl jeden úspěšný zákrok za druhým, i když se Lev neustále nutil do střelby. Doněcku pak hodně pomohlo i ojedinělé zaváhání hostů v obraně, po němž zůstal úplně volný hromotluk Torjanik a bylo to takřka z ničeho 2:0.

Okamžitou šanci na gólovou odpověď nevyužil Azevedo a dvoubrankové manko už Lev docela znatelně tížilo. Přesto si pražský klub vynucoval místy výrazný tlak, takže Laco se celkově dostal až k 38 zásahům.

Azevedovo snížení dalo Lvu jen chvilku naději, už v předposlední minutě zkusil pražský celek hru bez brankáře, ale 35 vteřin před koncem při power play inkasoval do opouštěné branky.

Čtvrtfinále Kontinentální hokejové ligy, 4. zápas:
Donbass Doněck - Lev Praha 3:1
Branky a nahrávky: 17. Bartulis (Kašpar, Dadonov), 29. Torjanik (Běluchin, Zacharov), 60. Dadonov (Jakucenja) - 56. Azevedo (Němec, Oystrick). Rozhodčí: Ravodin, Gašilov - Metalnikov, Sirotkin. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 5084. Stav série: 2:2.
Doněck: Laco - Kolář, Koněv, Podhradský, C. Wilson, Bartulis, Razin - Robitaille, Wirtanen, Laine - Jakucenja, Fedotěnko, Dadonov - Kašpar, Varlamov, Kagarlickij - Zacharov, Běluchin, Torjanik. Trenér: Andrej Nazarov.
Lev: Vehanen - Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Mäenpää, Nakládal - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Ridderwall - Klepiš, Azevedo, Zackrisson - Matai, Cingel, Kubalík - od 35. navíc Pacovský. Trenér: Kari Jalonen.
Postoupí hokejisté Lva Praha přes Doněck?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 6836 čtenářů.

Reklama