Hlavní obsah

Lev psal historii, lákal doma i v Rusku. Tažení Pražanů ocenil i šéf KHL Medveděv

Michal OsobaPrávo

„Bojovat až do konce.“ Tak znělo motto hokejistů Lva, které je provázelo sezónou Kontinentální hokejové ligy. Naplnili ho bezezbytku, o Gagarinův pohár zápolili do nejzazší možné chvíle, jakou je sedmý finálový zápas. Lvu se podařilo změnit pořádky v ruském klubovém hokeji.

Foto: Praha Lev HC, ČTK

Smutek a zklamání. Takové pocity prožívali hokejisté pražského Lva po rozhodujícím finálovém boji na ledě Magnitogorsku. Zisk Gagarinova poháru oslavovali domácí diváci.

Článek

Optikou lidského života je pražský klub teprve batoletem. Už ve druhém roce své existence ale dokázal velké věci. Strhl na sebe pozornost nejen v Praze, ale – světe, div se – i v Rusku.

„Nikdy jsme neměli takové finále," prohlásil prezident Kontinentální ligy Alexander Medveděv. „Ještě nedávno jsem slyšel hlasy, jak je špatné, že máme neruský tým ve finále. Ale když jsem teď viděl čísla, finále přilákalo největší pozornost v historii. Zájem diváků byl kolosální, desítky miliónů lidí sledovaly špičkový hokej, který nebyl jen soubojem dvou měst a stylů, ale dvou hokejových zemí," pronesl Medveděv po šestém ročníku KHL.

Průběh závěrečných bojů dosvědčil, že obavy z ruské nelibosti nad lví jízdou play off byly liché. Ruští rozhodčí zvládali zápasy bez náznaku náklonosti Magnitogorsku, páté a sedmé finále bez jediného dvouminutového trestu je raritou.

Lev ale neměl lehkou pozici ani v Praze, dostával se do termínové kolize se svým sesterským klubem Spartou, ve čtvrtfinále řešil hektické přesuny na ose Praha - Bratislava - Doněck.

Pobláznili celé Česko

Řadě příznivců navíc vadí, že se jedná o umělý projekt, který se bude přesouvat vždy tam, kde majitelé ucítí ekonomický potenciál. Tradici si klub zatím vybudovat nemohl, ale pokaždé na finále zaplněná O2 arena a vylepšovaný divácký rekord soutěže prokázaly, že o hokejovou zábavu, jakou KHL nabízí, v kombinaci s letitou česko-ruskou rivalitou, zájem je. „Pobláznili jsme celé Česko, ty zážitky jsou na celý život," hřálo obránce Lva Ondřeje Němce.

Co nastartovalo tažení pražského týmu? „Když přišel trenér Jalonen, nastavil pravidla a hru, která fungovala a gradovala v play off," vyzdvihl Němec přínos přísného finského kouče. Navíc se povedlo ustálit dříve značně fluktuující hráčský kádr. „Zpočátku jsme se hledali. Jako chlapi jsme si nejdříve chvíli sedali, tvořili tu správnou partu. Po úvodu sezóny se to zlomilo," tvrdil na klubovém webu útočník Lukáš Cingel.

Tahounem po většinu play off byl Petri Vehanen v brance, včas našel formu Kanaďan s portugalskými kořeny Justin Azevedo, jenž se trefil ve všech sedmi finále. „Ale za 80 procent z nich si zaslouží kredit Jiří Novotný, který dělal pro tým strašně moc, pořád se motal kolem brankoviště a clonil ve výhledu," ocenil práci kapitána Lva i gólman Magnitky Vitalij Košečkin.

Není jasné, jaký další vývoj nabere expanze KHL. Přibudou další tři týmy včetně Jokeritu Helsinky, ale jak uznal sám Medveděv, jiné kluby mají značné finanční potíže. Jisté je, že Lev Praha navždy zůstane prvním týmem, který narušil ruskou hegemonii v bojích o titul.

Reklama

Související témata: