Hlavní obsah

První český rozhodčí zkusí KHL! Jsou tam lepší peníze, má jasno Jeřábek

Zřejmě se postará o průlom. Přední český hokejový rozhodčí Antonín Jeřábek míří do Kontinentální ligy. Arbitr, který se představil na letošních olympijských hrách v Soči i na mistrovství světa v Minsku, tak nebude v nadcházející sezóně řídit zápasy domácí extraligy. Míří výš.

Foto: Profimedia.cz

Antonín Jeřábek při loňském finále MS Švédsko - Švýcarsko.

Článek

Zástupci KHL lákali Jeřábka několikrát již v minulých letech, dvaatřicetiletý rozhodčí však vždy nakonec podepsal smlouvu s Českým svazem ledního hokeje. Tentokrát se rozhodl, že do nejkvalitnější soutěže v Evropě zamíří.

"Je to velmi pravděpodobné, jednám o smlouvě. Na konci července bych měl odjet na rozhodcovský kemp KHL a tam bych měl smlouvu podepsat," řekl Jeřábek.

Uznávaný sudí, který loni řídil finálové utkání na MS, přiznal, že je tentokrát rozhodnut angažmá v mezinárodní soutěži přijmout. "Beru to jako další krok v profesionální kariéře. Je to podobné jako u hráčů. KHL je podle mého nejlepší soutěž v Evropě a věřím, že mě posune dále," uvedl Jeřábek.

Pokud k dohodě opravdu dojde, bude Jeřábek řídit jen zápasy KHL. V Česku ani v jiné evropské soutěži se neobjeví. "Momentálně tomu vše nasvědčuje. Je to logické. Když vás někdo platí, tak nechce riskovat. Hlavně možné zranění," vysvětlil Jeřábek, který měl i v Česku statut takzvaného profesionálního rozhodčího.

Měl tak fixní plat, který zřejmě bude mít i v KHL. Podmínky v elitní evropské soutěži jsou ale výrazně lepší. "Podle smlouvy finanční podmínky nesmíme zveřejňovat, ale je pravda, že jsou rozhodně lepší než u nás," přiznal Jeřábek.

Výše fixního platu rozhodčích v extralize není oficiálně známá, před devíti lety však šlo podle dostupných informací o 600 000 korun za sezónu. Takzvaní neprofesionální rozhodčí jsou poté ohodnoceni za jednotlivá utkání a berou šest tisíc korun. "V KHL je systém podobný. Mě by se měla týkat varianta měsíčního paušálu. A smlouvu bych měl podepsat na osm měsíců," dodal Jeřábek.

Nic by mu nemělo bránit v tom, aby znovu usiloval i o možnost pískat znovu na MS.

Reklama