Hlavní obsah

Bez Lva, ale s třiceti Čechy včetně Sobotky. Startuje sedmý ročník KHL

Praha

Bez Lva Praha, který se po dvouletém účinkování kvůli finančním problémům do soutěže nepřihlásil, dnes startuje sedmý ročník Kontinentální hokejové ligy. Kromě českého klubu vypadly oproti loňské sezóně i dva další celky, tři mužstva jsou naopak nováčky. O zisk Gagarinova poháru bude usilovat i třicet Čechů, hned čtyři z nich v dresu bratislavského Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář (vlevo) a Danis Zarapov z Magnitogorsku, úřadujícího šampióna Kontinentální ligy.

Článek

KHL dnes otevře souboj o Pohár Lokomotivu, který měli obstarat finalisté posledního ročníku. Namísto Lva ale vyzve mistrovský Magnitogorsk s Janem Kovářem v sestavě vítěz základní části poslední sezóny a přeminulý vítěz Gagarinova poháru Dynamo Moskva s Filipem Novákem.

Spolu se Lvem si novou sezónu nezahraje ani Spartak Moskva, který rovněž sužují finanční potíže. Pro nepokoje na Ukrajině pak vedení soutěže z bezpečnostních důvodů dočasně pozastavilo možnost startovat Donbassu Doněck. Novými celky jsou naopak finský Jokerit Helsinky, HK Soči a Lada Togliatii, která se do KHL vrací po čtyřleté pauze. V KHL tak bude zastoupeno sedm zemí (Rusko, Slovensko, Bělorusko, Finsko, Lotyšsko, Chorvatsko a Kazachstán), kromě Ruska má každý stát jednoho účastníka.

Češi působící v KHL
Brankáři:
Jakub KovářJekatěrinburg
Tomáš PöpperleSoči
Alexander SalákPetrohrad
Jakub SedláčekRiga
Jakub ŠtěpánekČerepovec
Obránci:
Miroslav BlaťákOmsk
Jiří HunkesTogliatti
Jan Kolář IIVladivostok
Lukáš KrajíčekMinsk
Tomáš MojžíšSlovan Bratislava
Ondřej NěmecAtlant Mytišči
Filip NovákDynamo Moskva
Útočníci:
Jan BulisČeljabinsk
Roman ČervenkaPetrohrad
Roman HorákPodolsk
Lukáš KašparChanty-Mansijsk
Robert KousalPodolsk
Petr KoukalJokerit Helsinky
Jan KovářMagnitogorsk
Marek KvapilČerepovec
Václav NedorostSlovan Bratislava
Tomáš NetíkSlovan Bratislava
Jiří NovotnýJaroslavl
Jakub PetružálekJekatěrinburg
Tomáš RachůnekNovokuzněck
Martin RůžičkaČeljabinsk
Vladimír SobotkaOmsk
Michal VondrkaSlovan Bratislava
Petr VránaAtlant Mytišči
Martin ZaťovičTogliatti

Nejlepší klubovou hokejovou soutěž v Evropěsi zahraje třicet Čechů, jen třináct z nich však ve stejném mužstvu, v němž působili i v uplynulé sezóně. Kontinentální ligu si poprvé v kariéře vyzkouší Vladimír Sobotka, jehož přesun ze St. Louis z NHL do Omsku byl jedním z nejzajímavějších, které se v létě v KHL udály.

Sedmadvacetiletý útočník se nedohodl na novém kontraktu s Bluesmany a s Avangardem podepsal smlouvu na tři sezóny. Ročně by si měl vydělat 4 milióny dolarů, v klauzuli má ale zaneseno, že po každém ročníku se může rozhodnout k návratu do zámoří.

TOP 3 příchody do KHL
Vladimír SobotkaOmsk
Stéphane Da CostaCSKA Moskva
Žiga JegličSlovan Bratislava

Hrací formát doznává menších úprav. Osmadvacet týmů je sice znovu rozděleno do dvou konferencí a čtyř divizí, všechny týmy ale v základní části odehrají 60 duelů, o šest více než v poslední sezóně. Základní část skončí 24. února, nový vítěz Gagarinova poháru bude znám nejpozději 23. dubna.

TOP 3 odchody z KHL
Alexej Morozovkonec kariéry
Jevgenij KuzněcovWashington
Jori LehteräSt. Louis

Během sezóny se Kontinentální liga přeruší jen dvakrát. Nebude tomu tak na začátku listopadu, kdy se ve Finsku hraje reprezentační turnaj Karjala, ale až v polovině prosince kvůli Channel One Cupu v Soči. Druhá pauza bude na konci ledna kvůli Utkání hvězd KHL.

Reklama