Hlavní obsah

Jokerit si dělá zálusk na Gagarinův pohár, Koukal sní o šampionátu v Praze

Bratislava

Nováček Kontinentální hokejové ligy (KHL) Jokerit Helsinky s Petrem Koukalem v sestavě se drží na třetím místě tabulky Západní konference. Své postavení potvrdil i v nedělním utkání na ledě Slovanu Bratislava, v němž zvítězil 4:2. Třetí branku vítězů dosáhl Koukal a po utkání zářil spokojeností.

Foto: Profimedia.cz

Petr Koukal (vpravo) v KHL hájí barvy Jokeritu Helsinky.

Článek

Jak hodnotíte průběh zápasu?

Je to super, spokojenost. Byl to těžký zápas, protože Slovan má hodně bruslivé mužstvo. Začátek byl opatrný, oni šli do vedení, ale hodně nám pomohlo, že jsme v přesilovce dokázali rychle vyrovnat. To nás trošku uklidnilo a Slovan to utlumilo. Ve druhé třetině jsme přidali dva góly a v závěru jsme to už dokázali uhlídat.

Rozhodla druhá třetina, kterou jste vyhráli 2:0?

Tam se Slovanu nedařilo zakládat útoky, my jsme hráli docela dobře střední pásmo. Oni tam ztráceli puky a my měli dva rychlé brejky, spadly z toho dva góly a domnívám se, že to rozhodlo.

S vaším působením v Jokeritu vládne spokojenost?

Jasně, je to super. Nejsou žádný problémy. Organizace funguje skvěle.

V Bratislavě se vám daří. Loni jste rozhodl dvěma góly za Nižněkamsk, v neděli jste byl opět úspěšný.

Do Bratislavy vždy přijedou naši i známí. Měl jsem velký problém se vstupenkami, tady je to šílený. Podařilo se mi zabezpečit vstupenky snad pro všechny, jen na tetu se strejdu jsem při sčítání potřebných lístků zapomněl. Potřeboval jsem až deset lístků.

Jak se vám hraje v útoku legionářů s Omarkem a Mosesem?

To jsou dva skvělí hráči, takže docela jednoduše. Stačí se tak nějak motat a on se člověk k něčemu dostane. Já mám za úkol bránit a oni útočí. Jak říkám, já se tam nějak plácám před bránou a k něčemu se vždycky přimotám. V každém zápase máme spoustu šancí.

Jak brali fanoušci Jokeritu vstup mužstva do KHL? Jaká je v Helsinkách atmosféra na stadiónu?

Atmosféra není samozřejmě taková, jako na Slovanu. Tady je opravdu úžasná. Teď jsme hráli v Petrohradu, tam byla rovněž super atmosféra. U nás je taková, řekl bych, normální. Češi a Slováci mají kotel, ale když to přirovnám k Brnu, tak to je ještě odskočený. V Helsinkách je také kotel, ale ten zbytek se moc nepřidává. Neztěžuji si, lidi chodí, je to fajn.

V Petrohradu chtějí, aby souboje s Helsinkami byly derby. Vnímáte to tak i vy hráči?

To jsem fakt čuměl. Hráli jsme v Petrohradu, a když začala finská hymna, tak jsem se sám sebe ptal, zda tam mají zpěváka, nebo to zpívají lidi? Hrozně moc Finů tam přijelo. Je to braný asi už jako derby.

Jokerit měl velmi dobrý vstup do sezóny. Očekávali jste tak dobrý začátek?

Když jsem viděl ten tým, tak myslím, že by bylo překvapení, kdyby to tak nevyšlo. Start byl úplně super a teď i ten další rozjezd. I když někdy prohrajeme, nemáme dvě prohry po sobě. Na prohru hned navážeme vítězstvím.

Kam sahají ambice mužstva? Chcete získat Gagarinův pohár?

Celé mužstvo je natolik zkušené, od trenérů až po hráče, a ještě po tom startu si nemůžeme říct nic jiného. Půjdeme po tom. Naštěstí nejsme Petrohrad, který to říká už pět let. Stále tvrdí, že pokud nevyhrají letos, tak už nikdy. To je jako Sparta v Čechách. Pro nás může být výhoda jít po tom z takového závětří. Mužstvo je výborně poskládané. Trenéři také vědí, co od mužstva chtějí, všichni to plníme a zatím to funguje.

Příští rok se hraje světový šampionát v České republice. Uvažujete o reprezentaci?

Chtěl bych se tam dostat. Bylo by to hezké, ale je mi jasný, že soupiska bude víc nabitá, než když se hraje někde v Minsku.

Reklama

Související témata: