Hlavní obsah

KHL je prioritou. České extralize bychom se ale nebránili, říká manažer bratislavského Slovanu

Bratislava

Přiznává, že aktuální sezóna je pro Slovan, co se shánění financí týká, tou nejnáročnější nejen za tři roky, co bratislavský celek hraje v Kontinentální hokejové lize, ale vůbec za posledních patnáct let, co on sám v klubu působí. Generální manažer Maroš Krajči říká, že setrvání v KHL je prioritou i pro příští sezónu, ve hře jsou ale i další možnosti. Jednu z nich by viděl v české extralize.

Foto: Profimedia.cz

Brankář hokejistů Slovanu Bratislava Jaroslav Janus inkasuje gól.

Článek

„KHL zůstává pro Slovan nejlepší alternativou a dovolím si tvrdit, že i KHL se Slovanem by byla mnohem přitažlivější a prestižnější soutěží, než bez něj. Abychom se však všichni vyhnuli trápení, jaké zažíváme v této sezóně, chceme mít co nejdříve jednoznačně jasno v tom, zda a za jakých podmínek v KHL můžeme a budeme hrát i v dalších letech. Za každou cenu by to nemělo smysl," říká Krajči v rozhovoru pro server hokejportal.net.

Slovan se s finančními potížemi potýkal už loňskou sezónu, po které musel kvůli stejným problémům ze soutěže odstoupit pražský Lev. Aktuální ročník je na zajištění klubových rozpočtů ještě náročnější, můžou za to ekonomické sankce uvalené Evropskou unií vůči Rusku a propad kurzu rublu.

„KHL je vedle své nepopiratelné sportovní úrovně a kvalitě zároveň prestižní značkový projekt, který se až dosud těšil velké podpoře špičkových ruských politiků a také silných hráčů ruské ekonomiky. Myslím, že ani nejznámější světoví politologové a ekonomičtí analytici před pár lety nepředpovídali takovou eskalaci napětí v politických vztazích mezi západem a východem kvůli konfliktu na východní Ukrajině, a takový vývoj světových cen ropy a zemního plynu, jakému čelíme v současnosti," přiznává Krajči s tím, že vedení KHL si současnou situaci uvědomuje a nejpozději v březnu představí novou strategii rozvoje soutěže pro nejbližší roky.

Slovan sbírá informace pro záložní plány

„Dá se očekávat, že od expanzivních představ celoevropské ligy s více než 40 kluby napříč celým starým kontinentem se KHL spíše bude ubírat trendem vybrané společnosti tradičních a ekonomicky stabilizovaných 20 až 24 klubů, mezi nimiž nebudou chybět ty nejsilnější značky ruského klubového hokeje," předpovídá šéf Slovanu a pomalu už si připravuje alternativy, kdyby jeho klub od nové sezóny v KHL skončil.

„Musíme paralelně sbírat dostatek informací a znalostí pro takzvaný plán B nebo C. Tam samozřejmě patří slovenská extraliga, v níž jsme až do odchodu do KHL odehráli všechny sezóny. A také další možnosti v regionu, mezi které patří i česká extraliga a také nadnárodní EBEL liga. Česká extraliga má svou nepopiratelnou kvalitu, po sportovní i marketingové stránce patří mezi šest nejsilnějších soutěží v Evropě."

Česká extraliga s námi a Košicemi by byla atraktivnější

Nebylo by to poprvé, kdy by Slovan, v němž aktuální působí i čeští útočníci Michal Vondrka, Tomáš Netík a Václav Nedorost, usiloval o vstup do české nejvyšší soutěže. V listopadu 2011 extraligové kluby hlasovaly o přijetí Slovanu a Košic do tuzemské extraligy, stanovisko ale bylo jednoznačné. Třináct klubů bylo proti, ten čtrnáctý se hlasování zdržel. A je nepravděpodobné, že by po třech letech došlo k názorovému obratu.

„V případě vzájemné dohody a seriózních podmínek se ale Slovan rozhodně nebrání ani této možnosti. Platí to, co v případě KHL - se Slovanem, ale také s Košicemi by byla česká liga ještě zajímavější a atraktivnější," uzavírá Krajči, jehož Slovan se v této sezóně trápí a v tabulce Západní konference KHL je na jejím chvostu.

Reklama

Související témata: