Hlavní obsah

V Lize mistrů s Rakušany? Nedivím se, že ji ruské kluby nechtějí hrát, říká Treťjak

Moskva/Praha

Osmačtyřicet klubů z dvanácti evropských zemí se zúčastní druhého ročníku obnovené hokejové Ligy mistrů, mužstva z Kontinentální ligy v ní však stejně jako v uplynulé sezóně chybí. A zdá se, že jinak tomu nebude ani v následujících letech. Pro ruské týmy není soutěž atraktivní, poměřovat síly s kluby z Rakouska, Norska nebo Velké Británie je neláká.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Článek

„Neevidujeme výrazný zájem ruských mužstev o účast v této soutěži. Vždyť v ní působí například pět rakouských klubů (ve skutečnosti si v příští ročník Ligy mistrů zahrají čtyři rakouské týmy z EBEL). Nedivím se, že naše mužstva s nimi nechtějí hrát," uvedl v rozhovoru pro deník Sovětskij Sport prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Ten připouští, že atraktivní by pro ruské kluby bylo, kdyby mohly do Ligy mistrů zasáhnout až v play off a nemusely by tak o postup bojovat v základních skupinách. „Pokud by naše mužstva mohla naskočit až do vyřazovací části, postoj by asi byl jiný. Ale proti tomu jsou organizátoři. Tahle soutěž přitom není moc populární a účast ruských klubů by jí pomohla. Opačným směrem to ale neplatí," je přesvědčený šéf ruského hokeje.

„A další vážnou otázkou je, kdy by se hrálo. Už teď totiž využíváme přestávek v Kontinentální lize k reprezentačním akcím. A i tak musíme svou soutěž začínat už v srpnu," připomíná Treťjak.

Které země mají zastoupení v Lize mistrů:
8Švédsko
8Finsko
6Česká republika
6Švýcarsko
6Německo
4Rakousko
2Slovensko
2Francie
2Norsko
2Velká Británie
1Dánsko
1Bělorusko

Ve druhé sezóně Ligy mistrů, v níž drží téměř dvě třetiny akcií samotné kluby, čtvrtinu pak jednotlivé ligy a zbytek Mezinárodní hokejová federace IIHF, se bude hrát v šestnácti tříčlenných skupinách systémem doma venku. První dva celky z každých skupin si zajistí postup do vyřazovacích bojů, které se až do finále budou hrát na dva zápasy. Celkově bude k vidění 157 duelů, mistr bude znám 9. února.

Z českých klubů se v Lize mistrů objeví Liberec, Pardubice, Litvínov, Vítkovice, Třinec a Sparta.

Reklama

Související témata: