Hlavní obsah

Čeljabinsk - Jekatěrinburg 2:1 SNFrancouz začal v KHL výborně. Čeljabinsku vychytal výhru v nájezdech

Aktualizováno

Vydařenou premiéru v KHL zažil český hokejový brankář Pavel Francouz. Exlitvínovský gólman se poprvé postavil do branky Čeljabinsku a v domácím vystoupení proti Jekatěrinburgu vychytal výhru 2:1 po samostatných nájezdech, o které rozhodl ve čtvrté sérii rozstřelu jeho krajan Martin Růžička. Nová posila Traktoru tak vyšla vítězně ze souboje s dalším reprezentačním gólmanem Jakubem Kovářem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Pavel Francouz. Ilustrační foto.

Článek

Oba čeští brankáři byli dlouho neprůstřelní. Jako první inkasoval ve 44. minutě hostující Kovář, před kterého se natlačil Andrej Popov. Traktor inkasoval v oslabení deset minut před koncem třetí třetiny, kdy se před Francouzem ocitl Arťom Garejev a bekhendem jej překonal.

V rozstřelu vstoupili do hry i další Češi. Posila Avtomobilistu z Jokeritu Helsinky Petr Koukal ve druhé sérii překonal Francouze a vyrovnal na 1:1. Na konci třetího kola rozstřelu mohl rozhodnout Ondřej Roman, ale akvizice z Vítkovic na bývalou oporu Litvínova nevyzrála. A když při dalším pokusu Koukal tentokrát neuspěl, rozhodl forhendovým blafákem mezi Kovářovy betony Růžička.

Vítězný gól si nájezdech zaznamenal i útočník Tomáš Zohorna, který tak ozdobil svůj debut v KHL v dresu Chabarovsku a zařídil výhru na ledě Medveščaku Záhřeb 3:2. Amur otočil nepříznivý stav 0:2, když chorvatskému klubu zařídil dvoubrankový náskok ve 24. minutě po přihrávce Marka Kvapila Tomáš Mertl. Posila Záhřebu z Hradce Králové se také představila v KHL poprvé v kariéře.

Chabarovsk vyrovnal ještě ve druhé třetině. V rozstřelu nejdříve neuspěl Kvapil, Zohorna na Dannyho Taylora vyzrál a po neproměněném pokusu Gilberta Brulého pojistil výhru hostů Vladislav Ušenin.

Český trenér Miloš Říha starší musel při obnovené premiéře na lavičce Slovanu Bratislava, s který při posledním působení v roce 2005 získal ještě ve slovenské extralize titul, strávit porážku s Vladivostokem 1:3.

Kontinentální hokejová liga:
Čeljabinsk - Jekatěrinburg 2:1 po sam. nájezdech (rozhodující sam. nájezd M. Růžička).
Dynamo Moskva - Novosibirsk 4:3 v prodl.
Nižněkamsk - Chanty-Mansijsk 2:1
Viťaz Podolsk - Novokuzněck 2:1 po sam. nájezdech (za hosty Kousal 0+1)

Reklama

Související témata: