Hlavní obsah

Erat po třinácti sezónách opouští NHL. Stěhuje se za českou kolonií do Omsku

Praha
Aktualizováno

Po uplynulé sezóně mu skončila smlouva v Arizoně a Martin Erat doufal, že si přes léto sežene v NHL další angažmá. Jenže čas rychle ubíhal, adekvátní nabídka nepřišla, a tak se osmadvacetiletý český útočník rozhodl dát zámořské soutěži po třinácti odehraných sezónách sbohem a stěhuje se do Kontinentální ligy do Omsku, s nímž podepsal roční kontrakt. V Avangardu rozšíří už tak početnou českou kolonii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český hokejista Martin Erat mění NHL za ruskou KHL.

Článek

„Klub měl o Martina delší dobu zájem, jednání probíhala vlastně už od léta. Nakonec došlo k dohodě, Martin podepíše roční smlouvu," uvedl pro hokej.cz agent Pavel Maršoun ze společnosti SAI.

Erat, juniorský mistr světa z roku 2001 a majitel stříbra ze seniorského MS 2006 a bronzu z roku 2012, do NHL nakoukl v ročníku 2001/02 za Nashville, který ho draftoval v roce 1999. V sezóně 2012/13 byl vyměněn do Washingtonu, následně si zahrál i za Phoenix resp. Arizonu. V součtu s play off má na svém kontě 931 zápasů a 568 bodů (184 branek a 384 asistencí).

"Pro Martina byla samozřejmě prioritou NHL, kde dlouho úspěšně působil. Ale sami vidíte, jak vypadá situace. Spousta hráčů nemá podepsáno. Martin nechtěl jít někam do kempu na zkoušku, ani čekat na to, jestli se objeví kvalitní nabídka. Určité možnosti měl, ale raději dal přednost Omsku," vysvětluje Maršoun.

Omsk probíral se Sobotkou

V týmu ze Sibiře se bronzový medailista z olympiády 2006 potká hned se třemi krajany, neboť za Omsk válí útočník Vladimír Sobotka, obránce Michal Kempný a brankář Dominik Furch. „Martin byl s Vláďou v kontaktu, jsou kamarádi. Působení v Omsku spolu samozřejmě probírali," uzavřel Maršoun.

K týmu by se měl Erat připojit poté, co si v České republice vyřeší víza do Ruska a další náležitosti.

Reklama

Související témata: