Hlavní obsah

Rasismus v KHL! Na spoluhráče dvou Čechů létaly v Moskvě banány

Moskva

Vedení Kontinentální hokejové ligy řeší případ rasismu! Po skončení středečního utkání v Moskvě vhodili fanoušci domácího Spartaku na ledovou plochu dva banány. Ty mířily směrem k útočníkovi Medveščaku Záhřeb Edwinu Hedbergovi, jenž je tmavé pleti.

Foto: Profimedia.cz

Švédský hokejista Edwin Hedberg ze Záhřebu.

Článek

„Nevím, co na to říct. Takové věci by se neměly stávat, jenže se bohužel dějí. Je to moje druhá sezóna v KHL, ale něco takového se mi stalo poprvé," mrzelo rodáka z kolumbijského Medellínu a majitele švédského pasu, jenž má v Záhřebu za spoluhráče i české útočníky Radka Smoleňáka s Tomášem Mertlem.

„Incidenty takového druhu jsou v hokeji neobvyklé, takže je nutné je okamžitě a s plnou vážností zastavit. Musíme zjistit, kdo za to nese zodpovědnost a potrestat ho zákazem vstupu na stadióny," nechal se slyše viceprezident Spartaku a bývalý skvělý útočník Valerij Kamenskij.

Spartak se po utkání, které prohrál 1:4, omluvil chorvatskému klubu i samotnému Hedbergovi a slíbil, že se pokusí zjistit totožnost pachatelů. To se mu ve čtvrtek díky kamerovému systému na stadiónu podařilo a dostupné materiály byly předány policii.

„Liga považuje jakékoliv akce podobného druhu za nepřijatelné. Po objasnění všech podrobností tohoto incidentu vydá KHL příslušné rozhodnutí v souladu s předpisy," stálo ve stanovisku soutěže.

Vedení KHL s trestem neotálelo, vyneslo ho už ve čtvrtek. Spartaku Moskva udělilo pokutu 700 tisíc rublů (zhruba 227 tisíc korun). "Liga je toho názoru, že takové chování nemá ve sportu místo," napsali v tiskovém prohlášení představitelé mezinárodní soutěže.

Reklama

Související témata: