Hlavní obsah

V Záhřebu jsem byl spokojený, ale už se těším se na Bratislavu, svěřil se Smoleňák

Litoměřice

Zkušený český útočník Radek Smoleňák je novou posilou hokejistů Slovanu Bratislava, s nimiž absolvuje v Litoměřicích i úvodní soustředění před vstupem týmu do dalšího ročníku Kontinentální hokejové ligy. Účastník mistrovství světa z roku 2015 naposledy působil v Medveščaku Záhřeb, takže mění působiště jen v rámci KHL, kterou dobře zná. „Na Bratislavu se těším,“ svěřil se Smoleňák v Litoměřicích v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: medvescak.com

Radek Smoleňák (v modrém) ještě v dresu záhřebského Medveščaku.

Článek

Jak budete vzpomínat na angažmá v Záhřebu?

Byl jsem spokojený, líbilo se mi tam. I všechno kolem hokeje bylo fajn. Dostal jsem hodně prostoru na ledě. Vytvořili jsme českou lajnu s Tomášem Mertlem a Markem Kvapilem. Ta se teď rozpadla, jelikož Mertl se sice po krátkém působení v Hradci Králové do Záhřebu vrátil, ale já jsem šel do Bratislavy a Marek Kvapil je už v Kometě Brno. Takový je hokejový život, že vás občas zavede někam jinam od bývalých spoluhráčů. Ale o Záhřebu, byť jsem tam prožil pěkný rok, se už nechci bavit. Nerad se dívám zpátky.

Znamená to, že se už plně soustřeďujete na novou štaci v bratislavském Slovanu?

Prošel jsem řadou klubů v zahraničí, ale za slovenský tým jsem nikdy nehrál. Mně je celkem jedno, kde působím. Ve spoustě mužstev jsou kádry národnostně promíchané. Platí to i pro Slovan Bratislava, kde jsou kromě slovenských a českých hráčů i kluci z jiných zemí. Na Bratislavu se těším.

Jak se vám zamlouvá litoměřický tréninkový kemp?

Začátky jsou vždycky náročné. První týden si člověk zvyká na brusle a na tréninky na ledové ploše. Je to jiné, než příprava bez ledu. Tréninkový program má úroveň. Je vidět, že koučové vědí, co dělají.

Co očekáváte od účinkování Slovanu v KHL?

Soutěž začíná velmi brzy, musíme se to mu přizpůsobit. Nechceme zůstat v ničem pozadu oproti soupeřům. KHL je náročná na cestování, ale s tím vědomím do toho jdeme.

Myslíte si, že byste se mohl v příští sezóně vrátit i do české reprezentace?

Jen řeknu, že loňský světový šampionát v Praze byl pro mě velkým zážitkem. Pamatuji si, že předtím v roce 2004 jsem se byl v Praze dívat na tehdejší reprezentanty. A nesmírně si vážím toho, že o jedenáct let později jsem měl možnost poznat fantastickou atmosféru přímo jako hráč. A jestli mohu být v okruhu případných adeptů na reprezentaci? To vůbec netuším. Trenéři asi budou brát mladé kluky a nevím, jaké mají plány. Každopádně chci hrát dál na klubové úrovni a reprezentaci budu vždycky fandit.

Reklama

Související témata: