Hlavní obsah

Hokej od příštího roku rozjede svou Ligu mistrů

PRAHA

Hokej se od příštího roku dočká Ligy mistrů a měly by ji hrát hned dva české kluby. Petrohradský turnaj šampionů Super six se uskuteční v lednu naposledy, IIHF od září 2008 obnovuje celosezónní evropskou klubovou soutěž. "Chceme, aby Liga mistrů přispěla k rozvoji klubů v Evropě, ale taky, aby pro ně byla i finačně zajímavá," tvrdí šéf světového hokeje René Fasel.

Článek

Podle Fasela bude mezi kluby rozdána částka 16,9 miliónu švýcarských franků. "Tak velký objem peněz je snad zárukou pro kluby, že neprodělají," doplňuje s tím, že hokej potřebuje vymazat negativní zkušenost z Evropské ligy. "Klubům přinášela finanční ztrátu a tudíž pro ně byla neatraktivní," připouští Fasel. Evropská liga se hrála v letech 1996-2000, ale pro nízkou výnosnost byla zrušena.

Lize mistrů budou předcházet dvě kvalifikační kola. V prvním se v září utkají mistři evropských zemí na 7. až 24. místě žebříčku IIHF. Ze šesti skupin postoupí jen vítězové. Koncem října začne druhé kvalifikační kolo, do nějž se už zapojí i kluby z nejlepších zemí (Švédsko, Finsko, Česko, Rusko, Slovensko a Švýcarsko). Elitní šestka ale v této fázi ještě nenasadí mistry, nýbrž vítěze základní části ligových soutěží nebo poražené finalisty play-off.

"Volbu zřejmě přenecháme na jednotlivých zemích, jejichž zástupci se utkají s postupujícími z prvního dílu kvalifikace ve dvou zápasech systémem doma a venku," tvrdí generální sekretář IIHF Horst Lichner s tím, že hracím dnem má být středa.

Týmy, které uspějí v druhé fázi kvalifikace, pak postoupí do čtyř základních skupin LM společně s mistry nejlepší evropské šestky. "Od listopadu se během šesti týdnů odehrají tříčlenné skupiny systémem každý s každým doma i venku, což jednotlivým klubům zajistí čtyři velmi kvalitní zápasy," říká Lichner.

Do lednového semifinále postoupí vítězové skupin a podle losu budou hrát vyřazovacím způsobem doma a venku. "Stejným způsobem proběhne i únorové finále, jehož vítěz získá odměnu milión franků," prozrazuje Fasel. Nejlepší tým hokejové Ligy mistrů by pak od sezóny 2009/2010 hrál koncem září o Victoria Cup s držitelem Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: