Hlavní obsah

Slavii čeká v LM Curych s Linköpingem, Budějovice Ufa a Slovan

CURYCH

Hokejisté pražské Slavie se v prvním ročníku Ligy mistrů utkají v základní skupině D se švýcarským šampiónem Curychem a švédským vicemistrem Linköpingem. České Budějovice ve skupině C narazí na ruského mistra Ufu a vítěze slovenské extraligy Slovan Bratislava. Rozhodl o tom páteční los v Curychu.

Článek

V slávistickém táboře panovala po losu spokojenost. "Osobně jsem si nepřál hlavně Magnitogorsk. Vidíme šanci z této skupiny postoupit dále," uvedl obchodní manažer klubu Ladislav Blažek.

Linköping v příští sezóně povede český trenér Slavomír Lener. V kádru týmu je mimo jiné obránce se zkušenostmi z NHL Josef Melichar. Curych je šestinásobným švýcarským mistrem.

V Českých Budějovicích se mohou těšit především na atraktivní duel s Ufou, které letos pomohli k ruskému titulu útočník Michal Mikeska, obránci Radek Philipp a Miroslav Blaťák a gólman Milan Hnilička, který byl v týmu na hostování do konce sezony. Od nové sezóny bude v klubu působit liberecký útočník Leoš Čermák.

"Ufa je naprosto špičkový tým nejen v evropském měřítku, ale možná i světově. Bude to určitě zajímavá konfrontace pro celý náš klub a atraktivní souboj pro diváky," řekl sportovní manažer klubu Jaromír Látal, který vyhlásil odvážný cíl. "Chceme skupinu vyhrát. Bude to nesmírně těžké, ale chceme se o to pokusit," uvedl.

Zajímavý bude pro vítěze základní části extraligy také souboj se Slovanem. "To budou ohromně prestižní utkání. I z toho pohledu, že náš nový trenér Ernest Bokroš ve Slovanu trénoval a hráči jako Michal Hudec nebo René Vydarený tam hráli," dodal Látal.

Zajímavé finanční bonusy 

Ve tříčlenných skupinách se týmy utkají systémem doma-venku. Do semifinále postoupí vítězové, které opět čekají zápasy doma a venku. Stejným systémem se hraje i finále. Hracím dnem je středa, první zápasy ve skupinách odstartují 8. října. O vítězi se rozhodne 28. ledna příštího roku.

První ročník Ligy mistrů bude pro její účastníky zajímavý nejen po sportovní, ale i po finanční stránce. Jen za účast vyinkasuje každý klub 300 000 eur (asi 7,5 miliónu korun), za každé vítězství v základní skupině obdrží dalších 50 000 eur. Postupem do semifinále si mužstvo zajistí bonus 200 000 eur, poražený finalista dostane půl miliónu eur a šampión získá rovný milión eur.

O posledním účastníkovi Ligy mistrů se rozhodne od 12. do 14. září na kvalifikačním turnaji, kterého se zúčastní Košice, Bern a Norimberk.

Los základních skupin hokejové Ligy mistrů
Skupina AKarpät Oulu (Fin.), Eisbären Berlín, Metallurg Magnitogorsk (Rus.)
Skupina BHV 71 (Švéd.), Blues Espoo (Fin.), tým z kvalifikace
Skupina CUfa (Rus.), Slovan Bratislava, Mountfield České Budějovice
Skupina DSlavia Praha, Curych (Švýc.), Linköping (Švéd.)
Program českých týmů
Skupina C
8. října: Ufa - České Budějovice, 22. října: České Budějovice - Slovan Bratislava, 12. listopadu: České Budějovice - Ufa, 19. listopadu: Slovan Bratislava - České Budějovice.
Skupina D
8. října: Slavia Praha - Linköping, 29. října: Curych - Slavia Praha, 12. listopadu: Linköping - Slavia Praha, 3. prosince: Slavia Praha - Curych.

Reklama