Hlavní obsah

Obrovská výzva a motivace, říká o Lize mistrů slávistický kouč Růžička

PRAHA

Start hokejové Ligy mistrů je tady! Již ve středu vstoupí Slavia a České Budějovice do nově vzniklého projektu, který slibuje zajímavou konfrontaci vyspělých evropských lig. Kouč Pražanů Vladimír Růžička působil den před zápasem se švédským Linköpingem uvolněně, občas i zavtipkoval. „Recept na jejich obranu? Ten si nechám pro sebe, Sláva Lener by si to mohl přečíst. On totiž umí česky,“ žertoval na adresu českého kouče severského týmu.

Článek

Evropská liga již v minulých letech v určité podobě existovala, přežít se jí ale nepodařilo. Liga mistrů má podle mnohých lepší vyhlídky. Jak po stránce herní kvality, tak po ekonomickém přínosu do klubových kas. „Teď je to úplně něco jiného,“ potvrzuje Vladimír Růžička. Slavia zápasy nebere na lehkou váhu, vidina úspěchu ji láká. „Je to pro nás výzva, máme obrovskou motivaci uspět. Hrozně si přejeme postoupit ze skupiny,“ prozrazuje slávistický boss cíl, který si pro skupinu s Linköpingem a Curychem vytyčil.

Zodpovědnost je o to větší, že Slavia nehraje jen o své jméno, v sázce je i kredit celého českého hokeje. „Reprezentujeme celý náš hokej. Díky televizi to bude sledované i v Evropě.“ Nezanedbatelná je i finanční stránka. Za samotnou účast v Lize mistrů klub vyinkasuje 300 000 eur, případný postup znamená dalších 200 000 eur. „To je další věc, která nás musí motivovat. Už jenom to, že jsme Ligu mistrů uhráli, je dobré. Za každé vítězství jsou také slušné peníze,“ přiznává bez vytáček Růžička.

Růžička vyzdvihuje obranný systém Linköpingu

Prvním soupeřem bude Slavii již ve středu Linköping. Švédského vicemistra ze střídačky vede český trenér Slavomír Lener, před sezónou si do klubu přivedl krajany Jaroslava Hlinku s Janem Hlaváčem. „Viděl jsem je v pěti zápasech, mají velice silné mužstvo. Jejich obranný systém je výborný, stejně jako rychlé protiútoky. Není jednoduché proti nim hrát. Hrají velice dobře venku, na což si budeme muset dát pozor. Nebezpečí hrozí od všech hráčů,“ má se Růžička na pozoru.

Se Slavomírem Lenerem se Růžička velice dobře zná, kolegovu práci na severu Evropy oceňuje. „Vyznává svůj určitý systém, dovede ho ale upravit podle toho, co jeho mužstvu vyhovuje. Týmu je vlastní obranný systém, tak něm staví hru. Má velké zkušenosti z mnoha zahraničních lig.“ Ačkoliv je se svým protějškem v poslední době v telefonickém kontaktu, nějaké hecování neproběhlo. „Sláva po mně chtěl nějaké lístky, tak jsem mu řekl, ať si je koupí. Kdyby to byla liga, nějaký mu dám, ale teď máme jen omezený počet vstupenek,“ směje se pětačtyřicetiletý trenér.

Švédská soutěž prý za tou českou zaostává

Růžička švédskou ligu sleduje již dlouhou dobu, proto po losu soutěže nemusel narychlo shánět velké množství informací. Vždy otevřeně vyhlašoval, že se mu tamní soutěž příliš nezamlouvá. Za tou českou prý pokulhává. Na svém tvrzení nic nezměnil ani teď. „Koukám se na ni kriticky pořád. Myslím si, že divák by měl chodit na hokej, kde se bude hrát ofenzivně a bude padat hodně gólů. Proto se mi ta naše líbí mnohem víc.“

Všechny mužstva startující v Lize mistrů budou mít speciální dresy, které budou obsahovat jen znak klubu. Žádné reklamy. Ty ostatně ubudou i z ledové plochy. „Je to tak lepší. Divák aspoň bude moci puk lépe vidět,“ kvituje chystanou změnu Růžička. Jen aby fanoušci do O2 Arény dorazili v hojném počtu... Cenové rozpětí vstupenek se pohybuje, pokud nejste členem fanklubu, v rozmezí 190 – 700 korun. „Trošku trnu. Vůbec nedokážu odhadnout, kolik diváků dorazí,“ je Růžička na vážkách.

Reklama

Související témata: