Hlavní obsah

Jaroslav Bednář: Liga mistrů svou kvalitu mít bude

Mocná očekávání panují před startem hokejové Ligy mistrů. Dokáže se nová soutěž uchytit natolik, že se její konání stane do příštích let tradicí? Nebo potichu odejde zadním východem tak jako se to v minulosti stalo Evropské hokejové lize? „V budoucnu uvidíme, jestli se to po letošní sezóně uchytí. Myslím ale, že svou kvalitu mít bude. IIHF pro to udělala hodně,“ myslí si útočník Slavie Jaroslav Bednář.

Článek

Ve středu vstoupí Slavia zápasem s Linköpingem do nově vzniklé Ligy mistrů. Jaké máte den před utkáním pocity?

Těším se. Je potřeba se na to pořádně připravit. Všichni víme, že první zápas bude klíčový. Nebudeme si nic nalhávat, skupina bude ohromně těžká.

Jaký styl hokeje od Linköpingu a Curychu očekáváte?

U Švýcarů to tuším. Ale s čím na nás vyrukují Švédi, to absolutně nevím.

Problém s motivací by v takovéhle soutěži asi být neměl, že?

Přesně tak. Když to srovnám třeba s pondělním zápasem v Kladně... Tam jsme málem usnuli. Kladno nás svým hokejem uspalo a my jsme se tomu přizpůsobili. Toho se tady bát nemusíme, bude to úplně o něčem jiném. Jestli ale budeme dělat chyby jako doposud, strašně se nadřeme.

V dresu soupeře nastoupí i krajané Hlinka s Hlaváčem, se kterými jste hrál před mnoha lety ve Spartě. Stačili jste si už zavolat?

Vůbec. Není na to čas. Kluci tady budou mít svoje starosti, budou chtít navštívit své rodiny. Ani moc nevnímám, že proti nim budeme hrát.

Je veřejným tajemstvím, že se Slavomírem Lenerem, který Linköping vede, se příliš v lásce nemáte. Stoupá i kvůli tomuhle faktu vaše motivace uspět?

Slávovi jsem nic neudělal. Téma „pan Lener“ vůbec neřeším. Je mi úplně jedno, jestli je na střídačce on, Keenan nebo Tonda Stavjaňa. Abych se snažil zviditelnit a dokázat panu Lenerovi, že mě měl dříve do reprezentace brát? To ne. Hraji za Slavii a chci mužstvu pomoct.

Máte ve smlouvách zohledněny bonusy za případný úspěch?

Ne. Majitelé přišli s tím, že v první řadě se musí postoupit ze skupiny. Teprve potom by se začaly peníze rozdělovat.

Je postup reálný?

Jestli budeme hrát jako loni, jsem optimistou.

Jakou očekáváte návštěvu v hledišti?

Vůbec nevíme. Bavili jsme se o tom a jsme celkem zvědaví. Hraje se docela pozdě, do toho ty ceny... Já jsem tu ale od toho, abych hrál hokej, takže nechci spekulovat.

Liga mistrů by si každopádně důstojnou kulisu zasloužila...

Stoprocentně. Je to její premiéra, pro evropský hokej by to mělo být zpestření. Uvidíme, třeba lidi přijdou.

Může se tato soutěž co do kvality, prestiže a peněz alespoň přiblížit své starší fotbalové sestřičce?

Ve fotbale se pohybují trošku jiné peníze. Jedině že by do toho něco narvali Rusáci. V budoucnu uvidíme, jestli se to po letošní sezóně uchytí. Myslím ale, že svou kvalitu mít bude. Určitě větší, než již zaniklá Evropská hokejová liga. IIHF (Mezinárodní hokejová federace – pozn. aut.) pro to udělala hodně.

Komu fandíte v té fotbalové Lize mistrů?

Barceloně. Říkal mi Roman Červenka, že v sobotu dali krásných 6:1 Atléticu Madrid. Já jsem byl tak vyřízenej, že jsem usnul snad v půl deváté, a výsledky mi utekly.

Reklama

Související témata: