Hlavní obsah

Lener má za úkol postup do semifinále, o Slavii vyvěsil plakátky

PRAHA

Švédský Linköping nemá před vstupem do hokejové Ligy mistrů nízké cíle. Vedení klubu chce postoupit alespoň do semifinále a postarat se o to má český trenér Slavomír Lener. Ke splnění úkolu musí švédský vicemistr vyhrát svou skupinu, kam patří i švýcarský Curych a pražská Slavia. A právě český mistr bude ve středu první překážkou Linköpingu, kde kromě Lenera působí i čeští útočníci Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč.

Článek

„Poprvé hrajeme na mezinárodním poli a chceme uspět. Jasný cíl je dostat se do semifinále. Ale pokud budeme hrát dobře  a postup nám těsně uteče, tak to pořád budeme brát jako velkou zkušenost,“ řekl českým novinářům Slavomír Lener, jehož svěřenci se právě seznámili s ledem v O2 Areně, kde je kluziště o dost užší, než na jaké jsou zvyklí ve Švédsku.

„Ještě jsme na takovémhle kluzišti nehráli, takže opravdu nevím, co od toho mohu čekat. Ale do zápasu jdeme s cílem ukrást každý bodík. Na krásu se v soutěži, kde o úspěchu rozhoduje jen pár zápasů, hrát nedá,“ nastínil, že jasnou prioritou jeho týmu bude v Praze bodovat. Jeho tým má náročný program, už po zápase odlétá zpátky do Švédska a zítra jej čeká ligový zápas ve Färjestadu.

Historie hokeje v Linköpingu není rozhodně nijak závratná, místní klub vznikl až v roce 1976 a nejvyšší soutěž hraje od roku 2000. Za největší hvězdu, která kdy z místních podmínek vzešla, je považován Kristian Huselius, momentálně útočník Columbusu v NHL. Během výluky NHL klubem prošel i Brendan Morrison. Miláčky fanoušků byla dvojice reprezentantů Tony Martensson a Mattias Weinhandl, oba ale odešli na roční hostování do Ruska.

Pro letošní sezónu je nahradili dva Češi - Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka. Z aktuálního kádru hráli kromě Hlinky na posledním MS v Kanadě také norský útočník Mats Fröshaug a švédský zadák Daniel Fernholm, jenž je momentálně zraněný. Proti Slavii Linköpingu nepomůže ani slovenský bek Ivan Majeský, jenž do Švédska dorazí kvůli daňovým zákonům až později.

Své hráče Lener na Slavii důkladně připravil. „V kabině jsme vylepili nejlepší střelce naší ligy, znají kluky, co hráli v NHL jako Pepu Beránka, Adam Svoboda zase kdysi chytal ve Švédsku... Řada kluků se potkala i během zápasů reprezentačních mužstev,“ nebojí se malé informovanosti hráčů Linköpingu, které dobře instruovali i Češi Hlinka s Hlaváčem.

Hlinka to bere jako derby

Oba hráči stejně jako kouč Lener prošli svého času pražskou Spartou a zápasy proti Slavii berou hodně prestižně. „Proti Spartě bych hrát nechtěl, ale Slavie je v přádku. Miluju derby a tohle je jako jedno z nich,“ vyznal se Hlinka. Jeho parťák Hlaváč zase prozradil, že společně vypíší pro spoluhráče speciální prémie za porážku Slavie.

Reklama

Související témata: