Hlavní obsah

Curyšští Lvi už v Lize mistrů dokázali zařvat, věří si i na Slavii

PRAHA

Pořádné varování pražské Slavii vyslali minulý týden hokejisté týmu Curych Lions. Ve svém prvním zápase v Lize mistrů švýcarský mistr překvapil vysokou výhrou 7:2 na ledě Linköpingu vedeném českým koučem Slavomírem Lenerem. Ve středu čeká curyšské Lvy první zápas v domácím prostředí a proti Slavii si hodně troufají. A nejen na ni, Curych má ambice svou skupinu v LM vyhrát a postoupit do semifinále.

Foto: www.championshockeyleague.com

Takhle hokejisté Curychu slavili výhru nad Linköpingem

Článek

Postup do vyřazovacích bojů Ligy mistrů je hlavním cílem nového kouče Curychu Seana Simpsona. Pro Kanaďana, který loni dovedl tým javorového listu jako hlavní trenér k vítězství na Spengler Cupu, existují v Lize mistrů jen vítězství. Druhé místo ve skupině prý neznamená nic. "Hlavně, že jsme se vyhnuli ruským týmům. Myslím si, že máme šanci postoupit," tvrdil už po losu své skupiny.

Ostatně při pohledu do historie je jasné, že Curych nemusí myslet jen na malé cíle. Kromě toho, že šestkrát už vyhrál domácí ligu, se mu povedlo dvakrát získat trofej za vítězství v Kontinentálním poháru, což byl svého času druhý nejprestižnější klubový turnaj evropských mužstev pod hlavičkou IIHF. Curych triumfoval v letech 2001 a 2002, v prvním případě u toho byl i český útočník Ivo Prorok.

Legendou klubu je finský gólman Sulander

Pro letošní sezónu je Curych vybaven hned devíti legionáři, přičemž čtyři z nich jsou současní nebo naturalizovaní Kanaďané. Nejlepší střelec posledního play-off Ryan Gardner by měl dokonce v nejbližší době nastoupit za národní tým Švýcarska. Jan Alston zase kroutí v Curychu už svou devátou sezónu.

Největší ikonou klubu je však jiný cizinec. Finský brankářAri Sulander nastupuje za Curych od roku 1998 a v devětatřiceti letech je suverénně nejstarším hráčem týmu. Zároveň ale stále patří k největším oporám. Třikrát pomohl klubu vychytat mistrovský titul a za poslední sezónu byl oceněn jako nejlepší brankář celé švýcarské ligy.

Nebezpečné protiútoky, přesně střílející obránci

Slavia se ale kromě kvalitního brankáře bude muset vypořádat také s rychlými protiútoky, s kterými si nevěděl rady Linköping. Nebezpeční jsou především reprezentant Thibaut Monnet, slovenský forvard Peter Sejna, nebo Adrian Wichser, který v poslední sezóně nasbíral 51 bodů v 46 zápasech. Při přesilovkách pak patří mezi velké zbraně domácích kvalitní střelci od modré, beci Radoslav Suchý a Severin Blindenbacher. Druhý jmenovaný hrál na posledních dvou mistrovstvích světa.

Ve Švýcarsku přikládají zápasu se Slavií mimořádnou důležitost. Oba týmy mají na kontě jedno vítězství a vzájemný souboj zvýší šance vítězného týmu na postup. "Se třemi týmy ve skupině, kdy postupuje pouze vítěz, je každý zápas mimořádně důležitý," tvrdí Peter Sejna. Slavii berou v Curychu nyní logicky jako největší překážku za svým cílem a z českého mistra mají respekt. Připomínají, že je to jeden z nejlepších týmů v Evropě a má v kádru několik hráčů se zkušenostmi v NHL.

Reklama

Související témata: