Hlavní obsah

Curych chce v Praze změnit špatnou bilanci s českými týmy

PRAHA

Nejen příznivci Slavie, ale všichni fanoušci českého hokeje by měli ve středu držet palce hokejistům českého mistra. Slavia totiž nastoupí na domácím ledě proti švýcarskému Curychu v rozhodujícím zápase o postup do semifinále Ligy mistrů. Bojovat se bude nejen o dobré jméno českého klubového hokeje v Evropě, ale i o prémii 200 tisíc eur, která každému semifinalistovi LM náleží.

Článek

Definice postupu ze skupiny D Ligy mistrů je jednoduchá: Slavia má v tabulce pouze o bod více, než Curych, takže vítěz středečního duelu (ať už v normální hrací době nebo po samostatných nájezdech) bere vše. Na remízy se zde nehraje.

Už první vzájemný zápas v Curychu přinesl pořádné drama. Slavia vedla necelé dvě minuty před koncem 4:2, když domácí předvedli neuvěřitelný nápor a během osmnácti vteřin skóre srovnali. Pražanům tak vítězství vyjezdil až Jaroslav Bednář, když proměnil čtyři samostatné nájezdy v řadě. Kdyby tehdy Slavia už dvoubrankové vedení udržela, mohla si v odvetě doma s Curychem dovolit i prohrát po nájezdech a stejně by postoupila.

Takto si naopak sebevědomí posílili hráči švýcarského týmu, které tehdejší vyrovnání během několika vteřin pořádně nabudilo. "V prvním zápase proti Slavii jsme si dokázali, že můžeme porazit kohokoliv. A nyní cestujeme do Prahy se šancí zajistit si semifinále," tvrdí obránce Curychu Severin Blindenbacher.

Slavii se nedaří, ale mluví pro ni historie

K optimismu Curych opravňuje i jejich herní bilance za poslední měsíc. Ve švýcarské lize z posledních deseti zápasů devět vyhráli, nestačili pouze na posledního vicemistra z Bernu na jeho ledě. Navíc dobře vědí, že Slavia se naopak v české extralize trápí a na vítězství čeká už šest zápasů.

Přesto návštěvníci oficiálních stránek LM www.championshockeyleague.com dali v anketě ohledně šancí na posledního semifinalistu více hlasů Slavii, pro její vítězství hlasovalo zatím 60% čtenářů. Možná i proto, že v dosavadní historii vzájemných zápasů v rámci turnajů pod hlavičkou IIHF nikdy žádný švýcarský klub tým z České republiky neporazil. Z dosavadních dvanácti zápasů byla nejlichotivějším výsledkem Švýcarů pouze remíza Lugana se Spartou v Evropském poháru 1990.

Reklama

Související témata: