Hlavní obsah

Nesmíme dát Magnitogorsku prostor, varuje hvězda Curychu Wichser

CURYCH

Před odvetným zápasem finále Ligy mistrů jsou všichni fanoušci hokeje ve Švýcarsku na nohou. Ve středu čeká místní Curych odveta s ruským Magnitogorskem a po remíze 2:2 z prvního duelu jsou vyhlídky na senzační triumf poměrně příznivé. Ví to i nejproduktivnější hráč Ligy mistrů Adrian Wichser, jenž bude i tentokrát patřit k největším oporám curyšských Lvů.

Článek

"Dobře víme, že Metallurg je silný tým se spoustou šikovných hráčů. Skoro každý z nich dokáže neuvěřitelné věci a může sám rozhodnout zápas. Proto musíme bojovat jako tým a nedat jim mnoho prostoru. Máme solidní šanci Ligu mistrů vyhrát. To je skvělý pocit a s tím musíme jít do odvetného středečního zápasu," tvrdí Adrian Wichser na oficiálních stránkách soutěže.

Wichser vede kanadské bodování Ligy mistrů a daří se mu i ve švýcarské lize, kde sbírá v průměru bod na zápas. Přesto o žádnou popularitu nestojí. "Raději zůstávám v ústraní, nemám rád pozornost mimo led. Prostě odvedu svou práci a mířím domů. Je hezké vést bodování a jsem na to hrdý, ale hlavně jde o to, aby vyhrávalo mužstvo. K čemu mi bude, když vyhraju bodování, ale ve finále prohrajeme?" říká.

Při parádičce v Magnitogorsku se musel překonávat

V Lize mistrů nasbíral v sedmi zápasech už dvanáct kanadských bodů. Skóroval však pouze jednou a to při parádní akci Curychu v prvním finále s Magnitogorskem. "Od Petera Sejny to byla excelentní přihrávka. Před prázdnou brankou jsem se pak musel překonávat, abych zase ještě nepřihrál někomu jinému," směje se.

Většinou totiž připravuje šance pro spoluhráče on. "Je to můj styl hry. Nemám zrovna úžasnou střelu, spíš se snažím tvořit hru," vykládá. Je to i tím, že hraje staženého centra, ačkoliv byl několik let předtím zvyklý hrát na křídle. "Je to trochu rozdíl, ale v útoku s Peterem Sejnou a Ryanem Gardnerem si vyhovíme a dokážeme být na ledě pořádně nebezpeční. Jsme rychlí, dobře bruslíme a Gardner dokáže vybojovat díky své postavě i spoustu puků," vypočítává přednosti své řady.

Snad fanoušci pomohou i v Rapperswillu

Osmadvacetiletý Wichser patřil už od svých začátků k talentům švýcarského hokeje. Prošel juniorskými reprezentacemi a mezi seniory už stihl pět mistrovství světa. Byl i u slavných výher Švýcarů nad Kanadou a Čechy na olympiádě v Turíně. Ve Švýcarsku postupně vystřídal kluby v Klotenu, Luganu a Curychu.

V dresu Lvů nastupuje od roku 2005 a po ligovém titulu si teď užívá překvapivý úspěch klubu v Lize mistrů. "Je dobré, že se poslední zápas LM hraje u nás ve Švýcarsku. Lidé se teď o hokej hodně zajímají a náš úspěch bude mít pro hokej doma odezvu. Špatné je, že nemůžeme hrát v Curychu, ale už při semifinále s Espoo jsme měli v Rapperswillu skvělou podporu fanoušků. Věřím, že budou naším šestým hráčem na ledě i ve středu," doufá Wichser v dokonání senzace Curychu v hokejové Evropě.

Reklama

Související témata: