Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů se nerozjede ani v příští sezoně. Je celý projekt mrtvý?

CURYCH

Hokejová Liga mistrů se v příští sezoně opět hrát nebude a nenaváže tak na premiérový ročník 2008/09, v němž se představily i týmy pražské Slavie a Českých Budějovic. Vedení IIHF a její dlouhodobý marketingový partner Infront Sports & Media se v úterý rozhodly pozastavit snahy o vzkříšení projektu. Budoucnost soutěže tak zůstává velmi nejistá.

Článek

Snahy o opětovné zařazení Ligy mistrů do hokejového kalendáře vzaly za své kvůli neochotě národních soutěži a předních klubů zavázat se k dlouhodobé spolupráci. Ta je však podle vize IIHF potřebná k tomu, aby se celý projekt stabilizoval a byl životaschopný.

Podle posledního plánu na novou podobu Ligy mistrů pro nejbližší tři sezony se mělo soutěže účastnit osm týmů a bylo by potřeba odehrát celkem 14 zápasů, přičemž účastníky by byly mistrovské kluby z Česka, Finska, Německa, Ruska, Švýcarska, Slovenska a Švédska.

Celkové odměny by mohly růst postupem času a ve spojitosti s rozšiřováním soutěže. Ze všech příjmů by 75 procent šlo přímo do jednotlivých lig a účastníkům soutěže.

Ačkoli většina národních lig v principu souhlasila s konceptem, jenž počítal se smlouvou na tři plus šest let, problémem, na němž jednání ztroskotala, byly nejasnosti ohledně možnosti ze soutěže po prvních třech letech odstoupit.

"Hluboce litujeme, že jsme museli učinit rozhodnutí dále nepokračovat ve snaze o obnovu Ligy mistrů kvůli nedostatečné ochotě jednotlivých soutěží a klubů přistoupit na dlouhodobou smlouvu, která byla předpokladem pro úspěch této ligy," řekl šéf IIHF René Fasel.

"Je nemožné vytvořit mezinárodní soutěž ekonomicky udržitelnou cestou bez stabilní podpory. Nový plán je rovnovážně vybalancovaný ohledně rizik a návratnosti, ale někteří členové evropské hokejové rodiny nesdílejí naši dlouhodobou vizi," dodal Fasel.

Reklama