Hlavní obsah

Švýcaři spřádají plán! Chtějí přebrat hokejový šampionát Putinovi

Curych

Mistrovství světa v hokeji v Curychu a Lausanne právě v těchto dnech mělo být v plném proudu, ale kvůli koronaviru bylo zrušeno. Švýcaři po počátečním totálním rozčarování a zmaru stále více živí naději, že by se do jejich země mohl šampionát záhy dostat, i když pořadatelství je už přiděleno až do roku 2025.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

René Fasel a Robert Reichel během uvedení do Síně slávy IIHF. Ilustrační foto.

Článek

Za rok se podle plánu má MS uskutečnit v Rize a Minsku, pokusy získat tuhle akci by byly marné. Následovat mají Finové a pak Rusové. Jenže... Pro rok 2023 by se podle webu blick.ch mohla naskytnout Švýcarsku mimořádná příležitost.

V čem tkví? „Zdá se, že ve výstavbě nového ledového paláce v Petrohradě, který se má stát největším hokejovým stadionem na světě s až 23 000 místy, dochází ke zpoždění," hledá možnosti změny blick.ch. A co víc. Světová antidopingová agentura WADA rozhodla, že Rusko nemůže kvůli státem řízenému dopingu pořádat významné sportovní akce po dobu čtyř let.

Podle webu je „tedy možné s trochou diplomatické dovednosti Rusy přesvědčit, aby přenechali akci Švýcarsku". A kdo jiný by to měl dokázat než švýcarský šéf světového hokeje René Fasel? Jeho přátelské vazby na prezidenta Vladimira Putina, vášnivého hokejového fandu a zastánce vrcholných akcí v Rusku, jsou dobře známé.

Fasel se sice ještě v předkoronavirové době vyjádřil, že Rusům by MS 2023 i přes verdikt WADA mělo zůstat, situace se ale mění. Právě Putin a jeho lidé by si podle švýcarských tvrzení mohli zachránit tvář a vyhnout se vášnivým diskusím o zákazu WADA. A Švýcarsko by nemuselo čekat na pořadatelství až na nevděčný olympijský rok 2026 nebo třeba ještě déle.

Spoléhá i na to, že místo starého Hallenstadionu má do roku 2023 Curych disponovat Swiss Life Arenou, jejíž výstavba probíhá podle plánu.

Reklama

Související témata: