Hlavní obsah

Jordán s Tomáškem ukončili přípravu na MS, proti Švédům nastoupí tři hráči z NHL

V kádru české hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa v Rize došlo už ve čtvrtek v poledne k dalším škrtům. Trenéři se rozhodli vyřadit z kádru obránce Michala Jordána a útočníka Davida Tomáška. U národního týmu jsou totiž už i další posily ze zámoří, zapojili se obránce Libor Hájek a útočník Filip Chytil z New York Rangers. Hájek hned ve čtvrtek večer naskočí do utkání EHT proti Švédům ve dvojici s Michalem Moravčíkem. Hrát budou i obě detroitské posily Filip Hronek, ve dvojici s Davidem Skleničkou, a také útočník Filip Zadina, který doplní na křídle druhého útoku bratry Tomáše a Hynka Zohornovy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Střelec gólu českého týmu David Tomášek (vlevo) se raduje se svými spoluhráči.

Článek

Tři posily z mužstev, která se nedostala do play off NHL, nastoupí i přesto, že se k národnímu týmu připojily teprve nedávno. Hronek se Zadinou s mužstvem poprvé trénovali ve středu, Hájek teprve ve čtvrtek ráno. „Libor byl možná maličko zaskočený, možná je tam i nějaký jet lag, ale chtěl bych, aby si také zahrál. Stejně jako kluci z Detroitu, je to opravdu hlavně o tom, že hrajeme jiným systémem, tak aby si to zkusili a dostali ho do sebe," vysvětlil asistent kouče Jaroslav Špaček.

„Zítra pak můžeme pracovat na těch věcech, které si po tréninku vyzkouší i v zápasovém tažení, v sobotu nás čeká další utkání a pak už si můžeme chystat sestavu směrem k mistrovství i s vědomím, že první dny v Rize nebudou kluci smět jít na ledě kvůli karanténě," vykládal Špaček a prozradil, že Hronek chtěl hrát už ve středu proti Finska. „To jsme mu ještě zakázali, ale na Švédy už chceme hráče ze zámoří nasadit. Zrovna u Hróni věříme, že budou tou vévodící ikonou naší obrany i na mistrovství světa," přál si Špaček.

Nechtěl ale vyvozovat nic z toho, že Zadina se objevuje v útočné formaci se sourozenci Zohornovými. „V tom skutečně netřeba hledat zásadní význam. Je to hlavně o tom, aby si rovněž zvykl na hokej, který chceme hrát, dostat ho co nejrychleji do našeho systému," podotkl Špaček.

S českou reprezentací už ve čtvrtek v poledne trénovali i další dva útočníci: Jan Kovář, jenž ve Švýcarsku triumfoval v dresu Zugu, a Filip Chytil, Hájkův spoluhráč z Rangers. Trenér Filip Pešán se rozhodl dodržet strategii, že když se noví hráči připojí, tak někteří jiní vypadnou z boje o nominaci na šampionát. „Ve čtvrtek se rozloučili s týmem obránce Michal Jordán a útočník David Tomášek," potvrdil Špaček.

Předpokládaná sestava Česka na Švédy
Hrubec – Hronek, D. Sklenička, Moravčík, Hájek, Šustr, Galvas, Mašín – Lenc, M. Špaček, M. Stránský – Zadina, T. Zohorna, H. Zohorna – Červený, Š. Stránský, Sekáč – Flek, A. Musil, Smejkal – Blümel.

Než se ujasní konečná podoba soupisky pro MS, musí trenéři škrtnout ještě dva obránce a čtyři útočníky. V brzké době se mají k národnímu mužstvu ještě připojit obránce Lukáš Klok, jenž dosáhl na finský titul s Raumou, či poslední dvě tváře z NHL, útočníci Jakub Vrána (Detroit) s Dominikem Kubalíkem (Chicago). Pešán počítá s tím, že Klok by mohl odehrát sobotní zápas proti Rusům, zatímco Vrána s Kubalíkem se na pražském ledě při evropské tour nejspíš nepředstaví.

Reklama

Související témata: