Hlavní obsah

Vitásek přijel na MS po sedmi letech a hned utrpěl zlomeninu dvou žeber. Těžko to vstřebávám, říká zdrceně

Obránce Ondřej Vitásek se vrátil na hokejové mistrovství světa po sedmi letech, jenže hned při úvodním zápase v Rize utrpěl zlomeniny dvou žeber a jeho návrat na led je ve hvězdách. „Není to žádná sláva a lhal bych, kdybych říkal, že jsem i psychicky v pohodě,“ odpovídá třicetiletý liberecký hráč na otázku, jaký je jeho aktuální zdravotní stav.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva obránce Ondřej Vitásek z Česka a útočník Anton Burdasov z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Zranění mu způsobil zdánlivě běžný hit ve druhé třetině pátečního utkání s ruským výběrem. „Dostal jsem tělo, ani nevím přesně od koho. Ostře mě píchlo na levé straně hrudi, ale hrál jsem s tím dál. V zápasovém režimu máte v těle takový adrenalin, že prostě dokážete zatnout zuby a jít přes práh určité bolesti. Všechno se pak projeví, až když slezete z ledu," líčí Vitásek

Když ale večer po prvním zápase nemohl pořádně dýchat, pochopil, že půjde o vážnější problém a lékařské vyšetření v Rize skutečně potvrdilo dvě zlomená žebra. „Klobouk dolů před ním, že utkání dokončil, což je pro mě úplně nepochopitelné. Bohužel nám tím ale Ondra vypadl ze sestavy," přibližuje asistent trenéra Martin Straka.

Už sobotní zápase se Švýcary sledoval Vitásek jen z hlediště, totéž ho čeká v pondělí večer při duelu s Běloruskem. „Snažím se žít normálně s mužstvem, účastním se porad, chodím i do kabiny, ale zraněná žebra mi nedovolují nejen jít na led, ale ani normálně nemůžu dělat žádné prudké pohyby," přibližuje Vitásek. „Musím opatrně i s dýcháním, nemůžu se ani moc smát. Navíc se mi i dost špatně spí, protože mě i přes léky k utišení bolesti probudí každé otočení na posteli," říká smutně.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Vitásek ještě zůstává v Rize, ale trénovat ani hrát nemůže. „Nejhorší je, že jsem se na šampionát děsně těšil, byl naprosto nadšený z nominace, a pak mě hned při prvním vystoupení potká tohle. Skutečně hodně těžko to vstřebávám," lituje účastník olympijského turnaje v Pchjongčchangu 2018, jenž za národní tým odehrál 48 utkání.

Na letošním MS už sotva přidá další. „Proti prvotnímu momentu se cítím lépe. Pořád ještě doufám, že by to třeba po pár dnech klidu mohlo ještě jít," neztrácí víru český reprezentant.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama