Hlavní obsah

Fasel se ostře ohradil proti odstranění vlajky Běloruska. Kauza má vývoj, dolů jdou i standarty IIHF

Riga/Praha

Kauza stažené státní vlajky Běloruska vlající v centru Rigy poblíž hotelu, v němž bydlí všech šestnáct hokejových reprezentací startujících na mistrovství světa v lotyšské metropoli, má další vývoj. Na počínání starosty města Mārtiņše Staķise s nelibostí zareagoval prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Foto: @MStakis, Twitter

Běloruská státní vlajka byla v centru Rigy nahrazena touto.

Článek

Jednasedmdesátiletý Švýcar, jenž stojí v čele IIHF už 27 roků, zaslal Stakisovi a městské radě Rigy oficiální dopis, v němž vyzývá k okamžitému odstranění vlajky IIHF a vlajky mistrovství světa 2021, na níž je rovněž logo IIHF, vyvěšených u hotelu Radisson Blu Latvija Conference & Spa.

„Poslali jsme starostovi Rigy dopis. Jeho počínání (se stažením běloruské státní vlajky) je pro nás nepřijatelné. Rozhodně nebudeme měnit vlajky v hokejových halách. Zároveň žádáme stáhnout vlajky šampionátu a IIHF z těch míst (v Rize), kde vyměnili (běloruské) vlajky, " uvedl Fasel s tím, že IIHF je apolitická sportovní organizace.

Jako alternativní řešení Stakisovi nabídl možnost vrátit na stožár před hotel státní vlajku Běloruska, kterou starosta Rigy spolu s lotyšským ministrem zahraničních věcí Edgarsem Rinkevičem v pondělí sundali a nahradili ji tou historickou Běloruska, kterou používají odpůrci režimu tamějšího prezidenta Alexandra Lukašenka.

Stakis následně v reakci na svém twitterovém účtu oznámil, že z ulic Rigy budou odstraněny všechny vlajky IIHF. Historické bílé vlajky Běloruska naopak zůstanou.

„Každý si musí zvolit svoji stranu: lidé toužící po svobodě, nebo krvavý diktátor. My jsme se rozhodli pro odstranění vlajek IIHF," napsal Stakis.

„IIHF nesouhlasí s kroky starosty Rigy a ministra zahraničních věcí Lotyšska, kteří využili vlajku účastníka MS jako příležitost vyjádřit svůj politický názor. Kroky běloruské vlády jsou oddělené od hráčů bojujících pod běloruskou vlajkou na turnaji. Hokejisté Běloruska byli v Lotyšsku přivítáni jako hosté a neměli by vidět takové zacházení s jejich státní vlajkou," uvedla IIHF ve svém prohlášení.

O organizaci letošního šampionátu se původně měly podělit Minsk a Riga. Kvůli napjaté společensko-politické situaci v Bělorusku a masových protestech proti režimu prezidenta Lukašenka se Mezinárodní hokejová federace rozhodla v lednu Bělorusku spolupořadatelství odebrat. Silné odmítavé reakce rovněž ve světě vyvolal pondělní postup běloruských úřadů, které přinutily přistát v Minsku letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu, aby mohly zatknout novináře a kritika běloruského vůdce Ramana Prataseviče.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Reklama