Hlavní obsah

USA - Německo 6:1Američané zápasy o bronz umí, Němci už neměli dost sil se rvát o medailový sen

Riga/Praha
Aktualizováno

Už počtvrté z posledních sedmi hokejových mistrovství světa berou bronz USA. Utkání o třetí místo v Rize naprosto ovládli a zvítězili nad Německem 6:1. Po těsné prohře v semifinále musel poražený celek vypít hořký kalich až do dna, německý sen o zisku medaile po 68 letech se nenaplnil.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Američtí hokejisté pózují s trofejí pro bronzové medailisty rižského šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší gólman turnaje Petersen dokonale udržel na uzdě soupeře, který už ve skupině prohrál s USA 0:2 a ani při druhém setkání na letošním mistrovství dlouho se mu dlouho nedařilo dát gól. Když se to přece jen povedlo Bittnerovi, měl jeho tým už pětigólové manko a šlo pouze o čestný úspěch, na nějž Američané odpověděli hned za 25 vteřin.

Hned na začátku letošního duelu o bronz svěřenci finského trenéra Söderholma nevyužili čtyřminutovou přesilovku za faul Robertsona, který nedovolenou hrou vysokou hokejkou způsobil krvavé zranění ve tváři Eisenschmidovi.

Vzápětí přišel úder ze strany USA, když Wolanin z obranného pásma ujel s pukem všem a při zakončení vyzrál na Brückmanna, jenž v německé brance pro poslední vystoupení na turnaji nahradil Niederbergera.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Americký zadák Christian Wolanin přijímá od spoluhráčů gratulace ke svému gólu proti Německu.

Američané celý zápas předváděli, že mají skutečně perfektně zvládnutou hru v oslabení, přečkali i dvě minuty ve třech proti pěti. Za celý turnaj v Rize dostali při početní nevýhodě jediný gól.

Tajenka zápasu s Německem se rozřešila během necelých šesti minut v polovině druhé třetiny, kdy se USA prosadily čtyřikrát v rychlém sledu. Nejprve střílel od modré Robertson, jehož pokus se pak přívětivě odrazil k nejproduktivnějšímu z Američanů Garlandovi. Vzápětí ujel Chmelevski do přečíslení s Drurym a synovec generálního manažera reprezentace zakončil povedenou kličkou do bekhendu.

Potom sice při německé přesilovce český rodák Kahun trefil tyčku, ale jak si počínat v početní výhodě předvedli Američané při vyloučení Plachty za držení. Bleskovou kombinaci elitního útoku zakončoval Robertson. Než se stihli Němci vzpamatovat, přišel ještě jeden úder soupeře. Faul Krämmera bleskově potrestal Moore.

Ve 34. minutě tak bylo prakticky hotovo, USA měly duel pod kontrolou a Němcům chyběly fyzické i mentální síly něco změnit na nepříznivém vývoji utkání, jehož skóre dostalo definitivní podobu ještě po jednom gólu na každé straně v rozpětí půl minuty.

Bronz berou Američané po zásluze, z deseti utkání turnaji prohráli jen s finalisty Finskem a Kanadou. Pro Německo je i konečné 4. místo nejlepším výsledkem na MS od roku 2010, kdy na domácím ledě obsadilo stejnou příčku.

MS v hokeji v Rize - utkání o bronz:
USA - Německo 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, T. Thompson), 33. T. Moore (Garland, T. Thompson), 50. Donato (Clendening, T. Thompson) – 50. Bittner (Plachta, Kahun). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 9:7, navíc Chmelevski (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.
USA: Petersen - Wolanin, Hellickson, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Ch. Wideman, Shea, Clendening - Robertson, T. Moore, Garland - Robinson, Blackwell, Labanc - Donato, Rooney, T. Thompson - Drury, B. Boyle, Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.
Německo: Brückmann - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Holzer, Wagner, Nowak, Gawanke, Bittner - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Krämmer, Kastner, Peterka. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.