Hlavní obsah

Přestali jsme Švédům stačit a všude byli pozdě, litoval Vůjtek. Drtivou porážku vzal jako varování

Znojmo

Sice ve znojemském utkání brzy vedli nad Švédy 2:0, jenže pak dostali čeští reprezentanti pořádnou hokejovou facku. Vzešla z toho pro ně nejtěžší porážka v sezóně. Soupeř měl od druhé třetiny jasně navrch a sedmi góly v řadě úplně převrátil skóre. Týden před MS tak má národní tým kupu starostí, zatímco Švédsko se může už nyní těšit z triumfu v evropské tour.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér českého týmu Vladimír Vůjtek při utkání se Švédy.

Článek
Fotogalerie

„Nemůžeme být vůbec spokojeni. Po dobré první třetině jsme přestali úplně stačit bruslařsky a všude pak byli pozdě. Ani bojovnost tam nebyla taková, jak by si zasluhoval národní tým. Nesnažili jsme se přejít přes jejich beky, odevzdávali jsme kotouče. Prostě se to nevyvedlo," říkal smutně trenér Vladimír Vůjtek.

Strach o Sekáče

Přitom po deseti minutách měl národní tým dvougólový náskok. Ještě než Švédové začali otáčet skóre, tak dohrál český útočník Jiří Sekáč. „Při střetu se soupeřem narazil hlavou na mantinel a otřesen už pak zůstal v kabině. Trochu se o něj bojím, musím ale počkat na závěr lékařů. Víc budeme vědět ve čtvrtek ráno," mínil Vůjtek.

Hosté od druhé třetiny razantně převzali aktivitu, zlepšili pohyb i důraz a k obratu jim pomohly využité přesilovky. Čeští hráči se těžko probíjeli přes střední pásmo Švédů, kteří na rozdíl od úvodní třetiny už daleko pozorněji bránili. Když už se tam benjamínek David Pastrňák probil, byl ve 33. minutě ta stavu 2:2 ve vyložené šanci faulován, ale trestné střílení neproměnil. „Zpomalil jsem a už nezvládl takové zakončení, jaké bych si přál," vykládal.

Soupeř jasně udával tón, hrálo se podle švédských not a ranou do vazu českého týmu byly dva góly ve Furchově síti v rozpětí 12 sekund třetí části. Úplně na konci přišly ještě další dvě trefy Švédů v rychlém sledu. „Nebylo to dobré, Švédům jsme to ale hodně ulehčili, protože jsme vůbec nehráli jako tým a do páteční odvety je nutné hodně věcí zlepšit. Musíme taky hrát daleko více disciplinovaně a nedělat fauly v útočném pásmu," říkal kapitán Tomáš Plekanec.

Vůjtek bral konečný výsledek 2:7 jako velké varování. „Švédové nám docela natvrdo ukázali, že jsou dnes asi nejlepší mužstvo v Evropě. V přesilovkách nás prakticky nepustili k puku. Kombinace měli perfektní, beci jim výborně stříleli. Byli v pohybu a my bohužel nestačili, chyběl mi tam i nějaký pád do střely či obětavost v bránění," uvažoval kouč.

Reklama

Související témata: