Hlavní obsah

Splní si sen? Patřím mezi ročníky, pro které je nároďák víc než NHL, říká Birner

Znojmo

V neděli večer pomohli Liberci vybojovat historický mistrovský titul, jehož zisk v dalších dvou dnech oslavili. Ve středu už se ovšem trio Bílých Tygrů Michal Birner, Michal Řepík a Radim Šimek hlásilo na reprezentačním srazu ve Znojmě. S jasným cílem - pokusit se vydobýt si svou premiérovou účast na hokejovém mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Michal Birner.

Článek

„Nejsem typ, který by slavil navenek, spíš jsem si radost užíval vnitřně. Ale bylo to hodně emotivní, uvědomil jsem si, jak těžké je dostat se takhle daleko a vyhrát titul," řekl k mistrovskému veselí Michal Birner, jenž v roce 2010 vyhrál finskou ligu s TPS Turku.

„V Turku jsou zvyklí vyhrávat tituly a lidi proto věděli, jak slavit. V Liberci to fanoušci zažili poprvé a jejich nadšení bylo cítit," vzpomenul si na triumfální příjezd s pohárem na liberecký stadión, focení na Ještědu i návštěvu primátora města.

Teď už jsou ovšem oslavy minulostí a Birner se chce poprat o světový šampionát, na kterém dosud nestartoval. Loni vypadl z nominace pro domácí MS po generálce s Finskem, blízko účasti byl i v roce 2010, kdy nakonec národní tým získal zlato.

Reprezentanti pro něj byli idolové

„Vzpomněl jsem si na to. Tenkrát jsem ale polovinu play off za Turku odehrál s přetrženým vazem v koleni. I když jsem měl náznaky, že bych na mistrovství mohl jet, byl jsem soudný a omluvil se, protože na padesát procent bych hrát nemohl," ohlíží se za šest let starou událostí.

I přes náročné play off se cítí odpočatě a sil má dost. Věří, že proti Švédům a případně i v úterý proti Kanadě svým výkonem trenéry zaujme. „Nebude jednoduché je za tak krátkou dobu přesvědčit, že si zasloužíte jet na mistrovství. Ale udělám všechno, aby ta třešnička za fantastickou sezónu přišla," slibuje 30letý útočník.

„Dostat se na mistrovství světa byl vždycky můj sen. Patřím mezi poslední generační ročníky, pro které je národní mužstvo možná víc než NHL. Kluci z reprezentace pro mě byli idolové a chtěl jsem být jako oni. Ať se stane, co se stane, na nároďák nikdy nezanevřu. Vždycky je čest za něj hrát," hlásí rodák z Litoměřic.

Lajna s Kovářem a Řepíkem? Budu na černou práci

V pátek nastoupí na levém křídle druhé útočné formace s Janem Kovářem v jejím středu a Řepíkem. „Mohlo by nám to spolu klapat, jenže to jsme si říkali už před listopadovým zápasem se Švédy. A pak jsme prohráli 2:6 a naše lajna byla docela špatná. Je na čase to napravit. Honza je jeden z nejlepších centrů v Evropě, Řepa má fazónu z play off. Já tam spíš budu na černou práci." tuší Birner.

A věří, že Vůjtkův tým napraví nepovedené středeční vystoupení a prohru 2:7. „Samozřejmě to je varování, něco jsme si k tomu řekli. Ale nedělal bych si z toho těžkou hlavu, pořád je to jen příprava. Tým je natolik kvalitní, že v pátek to bude úplně jiný zápas," přesvědčuje Birner.

Reklama