Hlavní obsah

Česko - Švédsko 7:1Reparát se vším všudy! Česká reprezentace sedmi góly zdemolovala Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Červenka 1 : 0
13. Pastrňák 2 : 0
30. Backlund 2 : 1
35. Kašpar 3 : 1
51. Šimek 4 : 1
51. Jarůšek 5 : 1
53. Birner 6 : 1
57. Kousal 7 : 1
Záznam online reportáže

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Diametrálně odlišný výkon než při středečním debaklu předvedla česká hokejová reprezentace a v odvetě ve Znojmě Švédy v rámci Euro Hockey Tour deklasovala 7:1! Zářila především elitní útočná formace - Červenka, Plekanec, Pastrňák - která zařídila první dva góly a vytvořila si i řadu dalších šancí. Trenér Vladimír Vůjtek se tak dočkal nejvýraznější výhry mužstva v této sezóně, jeho svěřenci skončí v konečné tabulce EHT třetí, nebo čtvrtí, rozhodne o tom sobotní duel Rusů s Finy. V úterý čeká Čechy pražská generálka na MS s Kanadou, o den později už se tým přesune do Moskvy, kde v pátek vstoupí do šampionátu soubojem s domácí sbornou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Lukáš Kašpar oslavuje gól proti Švédsku..

Článek
Fotogalerie

Oproti středečnímu zápasu se do sestavy dostali brankář Francouz, obránce Doudera a útočníci Kousal s Jarůškem, vůbec poprvé se zapojili i finalisté extraligového play off - sparťan Polášek a Bílí Tygři Radim Šimek, Michal Birner a Michal Řepík.

Vydařenější úvod si Vůjtkovi svěřenci ani nemohli vysnít, neboť už po 41 vteřinách hry vypálil od modré Jeřábek a Červenka se díky pohotové teči dočkal svého prvního gólu v přípravě na letošní šampionát. Elitní útočná formace Čechů byla dál při chuti, Červenka našel Plekance, jenž o pár centimetrů minul Fasthovu branku.

A do obrovské šance se během prvních šesti minut dostal i třetí muž z první útočné řady David Pastrňák. Toho při zakončení fauloval Forsling a devatenáctiletý útočník jel stejně jako ve středu trestné střílení. Ani nyní si ale na Fastha nepřišel. Ve 13. minutě si ovšem náladu spravil, když do branky dorazil pokus Červenky a mohl slavit premiérový zásah v seniorské reprezentaci.

Na konci úvodního dějství hráli Češi první přesilovku, paradoxně v ní ale mohli inkasovat. Francouz totiž vyjel z branky, u puku byl ale rychleji Lundberg a českého gólmana musel na brankové čáře zastoupit obránce Jordán. Bylo to však ojedinělé zaváhání domácího týmu, který oproti středečnímu duelu mnohem lépe bruslil a byl i podstatně důraznější.

Dva góly za devět vteřin ozdobily skvělou třetí třetinu

I po první změně stran byl tým v červených dresech agilní, z čehož pramenily nadějné příležitosti Zohorny a Červenky. Stejně jako před dvěma dny, kdy rovněž rychle vedli o dva góly, však pak Čechy srážely nedovolené zákroky. Jen za prvních dvanáct minut prostřední třetiny jich vyrobili pět a Backlund jeden z nich střelou mezi betony Francouze potrestal. A při následujícím trestu Poláška mohl Wennberg srovnat, Francouz jej ale v tutovce vychytal.

A když už při hře v plném počtu pláchl po pravém křídle Kašpar a nechytatelnou ranou na lapačku nedal Fasthovi šanci, vedli domácí znovu o dva góly. Navíc mohlo být ještě veseleji, při přečíslení v závěru druhé třetiny Plekanec vybídl Červenku, kterého ale rychlým přesunem betonu k tyčce zastavil švédský gólman. Český kapitán pak hned v úvodu třetí třetiny dokonce nastřelil tyčku.

Češi sice nevyužili padesátisekundovou přesilovku čtyř proti třem, v 50. minutě ale Šimek bombou z pravého kruhu zvýšil v početní výhodě na 4:1 a v osmém utkání za národní tým zaznamenal svůj první gól. A hned o devět vteřin později přidal pátý gól Jarůšek. Tím však demolice švédského týmu nekončila, neboť v další přesilovce vybídl Šimek Birnera a jeho teč přinesla šestý úder. V 57. minutě navíc uzavřel Kousal na 7:1. 4400 fanoušků na vyprodaném stadiónu ve Znojmě tak vyprovázelo české hokejisty mohutným potleskem.

ČR - Švédsko 7:1 (2:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 1. Červenka (Jeřábek, Jordán), 13. Pastrňák (Červenka, Plekanec), 35. Kašpar (Kundrátek, Polášek), 51. Šimek (Birner, Jan Kovář), 51. Jarůšek (M. Doudera, Polášek), 53. Birner (Šimek, Řepík), 57. Kousal (M. Doudera, Polášek) - 30. Backlund (Cehlin). Rozhodčí: Anisimov, Ravodin (oba Rus.) - Lhotský, Jiří Svoboda (oba ČR). Vyloučení: 8:8, navíc Sandberg (Švéd.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 4400 (vyprodáno).
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kundrátek, Kempný, M. Doudera, Polášek - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Filippi, Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna, od 55. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Fasth - Larsson, Gustafsson, Burström, Fransson, Hultström, Forsling, Martinsson, Johansson - Cehlin, Backlund, Omark - Norman, Wennberg, Westerholm - Tedenby, Rosén, Sörensen - Sandberg, Wallmark, Lundberg - Gynge. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata: