Hlavní obsah

Za ty dva dny se toho v naší hře hodně změnilo, říkal Vůjtek potěšený pomstou za debakl

Znojmo

Pomsta vyšla úplně dokonale. Čeští hokejisté při svém posledním vystoupení v evropské tour odčinili středeční debakl a dokázali ve Znojmě porazit Švédy 7:1. Národní tým tak dostal přesně týden před vstupem do MS v Moskvě hodně povzbuzující injekci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek během utkání proti Švédsku ve Znojmě.

Článek
Fotogalerie

Jen 48 hodin po nejhorším výkonu i výsledku sezóny (2:7) přišel od reprezentantů ve všech směrech ten nejlepší. „Za ty dva dny se toho v naší hře hodně změnilo. Hráči si vzali k srdci, co je potřeba zlepšit. Na těch z NHL bylo vidět, že si už zvykají na evropský rozměr ledu a dobře mužstvo doplnili i liberečtí kluci. Zapracovali sami na sobě a pomohlo to týmu. Dostali jsme konečně do hry pohyb i důraz, posílali puky na branku a tam byli nachystaní k dorážkám," těšilo trenéra Vladimíra Vůjtka.

Kudy má pomsta vést ukázala elitní Plekancova lajna hned při svém prvním střídání. V přípravě na šampionát dosud gólově mlčící Červenka se tečí prosadil po 41 sekundách. V šesté minutě mohl být český náskok ještě výraznější. David Pastrňák ale trestné střílení stejně znovu nedal. „Trochu mi utekl puk a těžko jsem si ho pak už rovnal na hokejku," líčil bostonský útočník, jenž se o chvíli později dočkal přece jen radosti z branky.

Pastrňák už se nemotal

Pohotově zakončoval akci probuzeného Červenky, který se chytře uvolnil v útočném pásmu. „Snažil jsem se tlačit před branku do míst, kam mohl přiletět puk. Dojem z utkání mám ale daleko lepší než z premiéry, už jsem se po ledě tak nemotal," uvažoval Pastrňák.

Zatímco v první třetině reprezentanti Švédsko jasně přestříleli a zaslouženě měli o dva góly navrch, ve druhé části s vedením hodně hazardovali při celkem pěti vyloučeních. Soupeř naštěstí zužitkoval jen jednu přesilovku. Hodně pomohlo dvacet Francouzových zásahů, navíc ránu do vazu Švédům trochu zasadil výpad Lukáše Kašpara zakončený parádní trefou.

Švédové dohrávali zlomení

„Měl jsem dost místa v brance i času na střelu," liboval si autor třetí české branky, která vrátila národnímu týmu klid. „Přesně takové protiakce chceme hrát," ocenil i Vůjtek a třetí třetinu nazval snovou. „Vyšlo nám v ní snad úplně všechno," usmál se.

Tomáš Plekanec na úvod trefil tyčku, odpor soupeře pak definitivně zlomily dva české góly v rozpětí devíti vteřin. Najednou národní tým jasně ovládal dění na ledě, měl výborný pohyb a výsledek ještě vyšperkoval dalšími dvěma trefami. Švédové dohrávali úplně zlomení. „Chtěli jsme napravit dojem a snad se povedlo složit reparát. Hodně jsme se tomu v přípravě na utkání věnovali a máme radost, že to neslo okamžitý efekt," těšilo českého kapitána.

Reklama

Související témata: