Hlavní obsah

Elitní český útok si začíná rozumět. Pleky umí výborně řídit křídla, tvrdí Červenka

Martin KézrSport.czPrávo

Teprve v osmém přípravném zápase českých hokejistů před MS přerušil Roman Červenka své gólové mlčení. Trefou z 41. vteřiny začal destrukci Švédů ve znojemské odvetě a oceňuje, jak si začíná rozumět elitní útok, kde hraje s posilami ze zámoří Pastrňákem a Plekancem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka (vlevo) chválí kapitána české reprezentace a věří, že na levém křídle vedle Tomáše Plekance to bude během MS fajn.

Článek

Už jste v reprezentaci hrál na různých postech, zvykl jste si rychle i na levém křídle?

Pro mě to zase není takový nezvyk. Sice jsem původně centr, ale v cizině mě často posílali i na levou stranu. I když se ve středu útoku cítím nejlíp, nevadí mi hrát ani z křídla. V repre musím být tam, kde mě trenér vidí jako nejvíc platného pro mančaft. Takže jasně, i nalevo!

Jak funguje souhra s dvěma útočníky NHL?

Lepší se to každým zápasem. Řekli jsme si docela dost k tomu, jak hrát, ale je to hodně i o improvizaci na ledě a pohybu. V pátek vyšlo hned první střídání, šly nám dobře nohy, pak jsme hráli v pohodě. Pleky umí výborně tvořit hru i řídit svá křídla, takže snad to bude fajn.

Ulevilo se vám, když jste se konečně gólově prosadil?

Samozřejmě, každá branka hráče povzbudí a pocit, že vám to tam spadne, je fajn, zvlášť když na ni delší dobu čekáte. Nebylo to tak, že bych to zase tolik nosil v hlavě a měl nějaké deprese. Než řešit tohle, spíš mi záleží na tom, abych výkonem šel nahoru, jak se blíží mistrovství.

Těšíte se už do Moskvy?

Neřekl bych, že zrovna těším, velikost Moskvy a chaos tam nemusím. Určitě znám lepší místa, kde by se mohlo mistrovství hrát. Na druhou stranu Rusové jsou hokejový národ, budou šampionátem hodně žít a my hned v pátek začínáme proti domácím.

Přikládáte velký význam úterní generálce s Kanadou?

Bude to velká zkouška, navíc poslední před turnajem a proti jednomu z nejtěžších soupeřů. Kanada může postavit mraky silných týmů, přesto by bylo dobré udržet si sebedůvěru a pozitivní naladění. Nemůžeme úterní zápas pojmout jako nějaký přáteláček, musíme do toho jít naplno. Sedmnáct tisíc diváků v hledišti nám ani nic jiného nedovolí.

Generálka na MS mezi Českem a Kanadou se hraje v úterý od 18 hodin v pražské O2 areně. Přímým přenosem vysílá zápas ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Porazí čeští hokejisté v úterní generálce na MS Kanadu?
Ano
54,5 %
Ne
45,5 %
Celkem hlasovalo 10595 čtenářů.

Reklama