Hlavní obsah

Norsko má v nominaci na MS oba hráče z NHL, hvězdou je Zuccarello

Oslo

Oba norské hráče působící v NHL má k dispozici pro hokejové mistrovství světa v Rusku reprezentační trenér Roy Johansen. Už po základní části bylo jasno o účasti útočníka Andrease Martinsena z Colorada. Po vyřazení v 1. kole play off může na šampionát i hvězdný útočník Mats Zuccarello z New York Rangers. Norové budou jedním ze soupeřů české reprezentace v základní skupině A v Moskvě.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Útočník New Yorku Rangers Mats Zuccarello (č. 36) v zápase proti Pittsburghu.

Článek

Osmadvacetiletý Zuccarello se dohodl s Jezdci na uvolnění i přes loňské vážné zranění hlavy. V 1. kole play off proti Pittsburghu mu střela spoluhráče Ryana McDonagha způsobila prasklinu lebky a zhmožděninu mozku, následkem čehož na čtyři dny ztratil i řeč.

Po zotavení si ale v této sezoně připsal v 81 zápasech základní části 61 bodů za 26 branek a 35 asistencí, v pěti duelech neúspěšné série play off s Pittsburghem zaznamenal gól a asistenci. Je i v nominaci týmu Evropy na zářijový Světový pohár v Torontu.

Kouč Johansen se bude po turnaji po 15 letech s reprezentací loučit a převezme Valerengu Oslo. Počítat nemůže s tradiční oporou, útočníkem Patrickem Thoresenem z Djurgaardenu. Druhého nejproduktivnějšího hráče základní části švédské ligy trápí problémy s třísly. Chybí i bek Alexander Bonsaksen, jenž získal ve finské lize zlato s Tapparou Tampere. Ten má problémy s kyčlí.

Titul ve švédské nejvyšší soutěži s Frölundou slavil útočník Mats Rosseli Olsen. Vedle něj působilo v SHL dalších šest hráčů, forvardi Andreas Stene z Mory a Michael Haga z Almtuny hráli druhou nejvyšší soutěž ve Švédsku. Krajánky jsou i útočníci Mathis Olimb ze švýcarského Klotenu a jeho bratr Ken André Olimb z německého Düsseldorfu.

Trygg se chystá na třinácté MS

Mezi dvanácti zástupci z domácí ligy nechybí devětatřicetiletý obránce Mats Trygg z Lörenskogu, který se chystá už na třináctý šampionát mezi elitou. Účastník dvou olympijských her navíc dalších pět MS sehrál o kategorii níže.

Norové v přípravě v Euro Hockey Challenge prohráli v Rusku 1:2 v prodloužení a 1:4, doma s Finskem 0:3 a 1:5, zvítězili v Dánsku 3:0 a 4:3 po samostatných nájezdech a na vlastním ledě nejdříve porazili Francii 5:1 a pak s ní prohráli 1:5.

Do šampionátu vstoupí Norsko v sobotu od 15:15 SELČ proti Dánsku. V dalších duelech narazí na Švýcarsko, Kazachstán, ve čtvrtek 12. května v 15:15 SELČ Česko a pak ještě Švédsko, Rusko a Lotyšsko.

Nominace Norska na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):
Brankáři:
Steffen Söberg (Valerenga Oslo)
Lars Haugen (Färjestad/Švéd.)
Lars Volden (Rögle/Švéd.)
Obránci:
Henrik Ödegaard
Mats Trygg (oba Lörenskog)
Johannes Johannessen
Dennis Sveum (oba Stavanger)
Jonas Holös
Ole-Kristian Tollefsen (oba Färjestad/Švéd.)
Mattias Nörstebö (Brynäs/Švéd.)
Útočníci:
Anders Bastiansen
Thomas Valkvae Olsen (oba Frisk)
Kristian Forsberg
Mathias Trettenes (oba Stavanger)
Morten Ask (Valerenga)
Robin Dahlström (Lörenskog)
Niklas Roest (Sparta Sarpsborg)
Michael Haga (Almtuna/Švéd.)
Andreas Martinsen (Colorado/NHL)
Ken André Olimb (Düsseldorf/Něm.)
Mathis Olimb (Kloten/Švýc.)
Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.)
Martin Röymark (Färjestad/Švéd.)
Andreas Stene (Mora/Švéd.)
Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL)

Reklama

Související témata: