Hlavní obsah

V dánské nominaci na MS jsou tři hráči z NHL

Tři hráči z NHL figurují v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Dánska na mistrovství světa v Rusku. Švédský trenér Dánů Jan Karlsson může stavět hru na výkonech útočníků Jannika Hansena z Vancouveru, Nikolaje Ehlerse z Winnipegu a Larse Ellera z Montrealu. Dánové budou jedním ze soupeřů českých hokejistů v základní skupině A v Moskvě.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Montrealský Lars Eller (81) po utkání s Tampou.

Článek

Startovat nebudou v Moskvě útočník Mikkel Boedker z Colorada a brankář Frederik Andersen z Anaheimu, kterým končí v NHL kontrakty a z reprezentace se omluvili. Ve hře je ve druhém kole bojů o Stanleyův pohár forvard Frans Nielsen z New York Islanders, útočník Oliver Bjorkstrand pokračuje na farmě Colorada v play off nižší AHL v dresu Lake Erie.

Nechybí ale forvard Nicklas Jensen, jenž strávil sezonu v AHL. Nejdříve v záložním týmu Vancouveru Utica Comets a po lednovém přestupu do New York Rangers v Hartfordu. Z minulých sezon má na kontě 24 utkání v NHL. V zámoří působí také forvard Mikkel Aagaard, jenž hrál v juniorské OHL za Niagaru a pak za Sudbury.

V Kontinentální lize nastupují forvard Patrick Bjorkstrand v Medveščaku Záhřeb a zadák Jesper B. Jensen v Jokeritu Helsinky. Bek Oliver Lauridsen získal ve Švédsku titul s Frölundou a útočník Mads Christensen v Německu s EHC Mnichov. Celkem je v týmu 18 krajánků z různých soutěží a sedm hráčů z domácí dánské ligy.

V přípravě Dánové v rámci Euro Hockey Challenge nejdříve doma prohráli s Lotyšskem 4:6 a 3:4, vyhráli ve Francii 5:2 a 2:1, podlehli na vlastním ledě Norsku 0:3 a 3:4 po samostatných nájezdech a prohráli na Slovensku 3:4 v prodloužení a 1:3.

Do turnaje vstoupí Dánové v sobotu v 15:15 SELČ proti Norsku a v dalších duelech narazí postupně na Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Lotyšsko, v neděli 15. května v 15:15 SELČ na Česko a nakonec na Kazachstán.

Nominace Dánska na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):
Brankáři:
Simon Nielsen (Herning)
George Soerensen (Frederikshavn)
Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL)
obránci:
Mads Boedker (SoenderjyskE)
Daniel Nielsen (Herning)
Nicholas B. Jensen (Esbjerg)
Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinky/KHL)
Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.)
Stefan Lassen (Pelicans Lahti/Fin.)
Markus Lauridsen (AIK Stockholm/Švéd.)
Oliver Lauridsen (Frölunda/Švéd.)
útočníci:
Morten Green (Rungsted)
Mathias Bau Hansen (Frederikshavn)
Mikkel Aagaard (Sudbury/OHL)
Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhřeb/KHL)
Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL)
Lars Eller (Montreal/NHL)
Mathias From (Rögle/Švéd.)
Jannik Hansen (Vancouver/NHL)
Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.)
Nicklas Jensen (Hartford/AHL)
Morten Madsen (Hamburk/Něm.)
Morten Poulsen (Štýrský Hradec/EBEL)
Kirill Starkov (Red Ice Martigny/Švýc.)
Frederik Storm (Malmö/Švéd.)

Reklama

Související témata: