Hlavní obsah

V nominaci Běloruska nechybí bratři Andrej a Sergej Kosticynové

Bratři Andrej a Sergej Kosticynové, kteří mají bohaté zkušenosti z NHL, nechybí v nominaci hokejistů Běloruska na mistrovství světa v Rusku. Jediný současný běloruský zástupce ve slavné soutěži, útočník Michal Grabovskij, v kádru chybí. Jeho New York Islanders hrají ve 2. kole play off a Grabovskij je navíc delší dobu mimo hru kvůli zranění.

Foto: Profimedia.cz

Útočníci Běloruska Andrej Kosticyn a Andrej Stěpanov (vpravo).

Článek

Jednatřicetiletý Andrej Kosticyn, který v současné době hraje v KHL v Soči, má na kontě v NHL za Montreal a Nashville 398 zápasů a 222 bodů za 103 branek a 119 asistencí. V play off nasbíral ve 49 duelech 23 bodů za 14 tref a devět přihrávek.

O dva roky mladší Sergej, nynější hráč Nižního Novgorodu, za stejné kluby sehrál v základní části 353 bodů a připsal si 176 bodů za 67 gólů a 109 přihrávek. V play off přidal ve 40 duelech čtyři trefy a 11 asistencí.

Zkušenost ze slavné zámořské soutěže má i bek Dmitrij Korobov ze Spartaku Moskva, který v ročníku 2013/14 nastoupil ve třech duelech za Tampu Bay a připsal si jednu asistenci. V současné době působí v zámoří dva hráči výběru kanadského kouče Davea Lewise. Bek Оleg Jevenko hraje na farmě Columbusu v Lake Erie v nižší AHL a zadák Kirill Gotovec v záložním týmu Chicaga v Rockfordu.

V nominaci i dvanáct hráčů Minsku

Vedle dvou hráčů z AHL je 19 nominovaných z Kontinentální ligy, z nichž 12 hájí barvy běloruského Dinama Minsk, tři jsou z domácí běloruské ligy a gólman Vitalij Kotal chytá za švédské druholigové Västeras. V týmu jsou tři Kanaďané, kteří získali běloruské občanství - brankář Kevin Lalande s útočníkem Charlesem Lingletem z Dinama Minsk a forvard Geoff Platt z CSKA Moskva.

Devětadvacetiletý Lalande bude chytat na šampionátu v běloruském dresu už potřetí, o rok starší Platt se představil dosud jen na domácím MS v Minsku před dvěma lety a třiatřicetiletý Linglet bude na šampionátu debutovat.

V přípravě Bělorusové v Euro Hockey Challenge doma vyhráli nad Francií 2:1 po samostatných nájezdech a 8:1, v Lotyšku nejdříve zvítězili 3:1 a pak prohráli 2:3 po samostatných nájezdech, se Švýcarskem před vlastním publikem nejdříve podlehli 1:2 v prodloužení a následně zvítězili 3:2 a v Německu po prohře 3:5 vyhráli 4:3.

Bělorusové vstoupí do turnaje v pátek v 19:15 SELČ proti Finsku a v dalších duelech základní skupiny B v Petrohradu narazí na USA, Kanadu, Slovensko, Německo, Maďarsko a Francii.

Reklama

Související témata: