Hlavní obsah

Kazaši zaskočili favorita, navíc potupili brankáře z NHL. Berra předvedl nevídanou minelu

Moskva

Svůj úvodní zápas na světovém šampionátu v Rusku si švýcarští hokejisté představovali úplně jinak. Proti outsiderovi z Kazachstánu brali jen bod, navíc Reto Berra inkasoval gól, o kterém se bude mezi fanoušky Helvétského kříže ještě dlouho hovořit. Devětadvacetiletý brankář hájící v NHL barvy Colorada předvedl neuvěřitelný kiks, když pustil za svá záda vystřelený puk z velké dálky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Obránce Kazachstánu Roman Savčenko (zády) se raduje se spoluhráčem Nikitou Ivanovem z gólu proti Švýcarsku.

Článek

Švýcaři chtěli do MS vstoupit vítězně a po první třetině drželi nad nováčkem elitní skupiny po trefě Walsera jednobrankový náskok. Ten mohli v polovině zápasu navýšit, když na trestnou lavici usedl Puškarjov. Místo gólové radosti však pro ně přišla studená sprcha!

Obránce Roman Savčenko byl u puku na vlastní modré dřív než protihráč a odpálil ho směrem na soupeřovu bránu. Kotouč byl ještě lehce tečovaný, každopádně zkušeného Berru zaskočil natolik, že ho propustil do sítě!

"Kdo nikdy nestál v brance, nemá ponětí, co se stalo. Vypadá to jednoduše, ale někdy to není snadné. Je ale jasné, že to byla moje chyba," komentoval kuriózní situaci Berra.

Kazachy vyrovnávací trefa řádně povzbudila a v 51. minutě dokonce Starčenko dokonal v přesilovce nečekaný obrat. Výběr Helvétského kříže nakonec dotáhl duel alespoň do prodloužení, když v početní výhodě překonal skvělého Kolesnikova Hollenstein. Očekávaného vítězství se ale Švýcaři nedočkali. V samostatných nájezdech rozhodl o výhře Kazachů ve čtvrté sérii Dawes, který v první třetině prováděl trestné střílení, tehdy ale na Berru nevyzrál.

"Po prvním pokusu v normální hrací době jsem byl trochu frustrovaný. Moc jsem spěchal, měl jsem být trpělivější," řekl útočník Barysu Astana, který za kazašský klub hraje pět let a loni své nové zemi pomohl k návratu mezi elitu. "Berra je velký brankář, potřeboval jsem ho rozhýbat, což se mi podařilo," pochvaloval si Dawes, který reprezentoval v juniorské kategorii Kanadu a na kontě má přes 200 zápasů v NHL.

Reklama

Související témata: