Hlavní obsah

Mysleli jsme, že Lotyše smeteme. A pak jsme byli nad propastí, řekl Francouz

Moskva

Při svém premiérovém startu od začátku zápasu na mistrovství světa neměl jednoduchou úlohu. Na gólmana české hokejové reprezentace Pavla Francouze moc střel nešlo, když už ale Lotyši zahrozili, většinou byli mimořádně nebezpeční. „Bylo to těžké, čekal jsem na ošemetné situace. Ale ve finále to dobře dopadlo,“ oddechl si pětadvacetiletý Francouz po bláznivém utkání a výhře 4:3 po samostatných nájezdech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář české reprezentace Pavel Francouz v zápase s Lotyšskem.

Článek

Byl zápas s Lotyšskem plný zvratů psychicky náročný?

Ve finále to dobře dopadlo, takže dojmy jsou pozitivní. Ale vypadalo to všelijak, bylo to jako na houpačce. Nejdřív jsme si mysleli, že je smeteme. Byli jsme na začátku jasně lepší, podařilo se nám dát dva rychlé góly. A pak z toho bylo pěkné drama až do posledních sekund. Lotyši se otrkali a zvedli. Byli jsme nad propastí a můžeme být rádi, že máme dva body.

Berete je tedy jako zisk?

Někdo by mohl říct, že jsme jeden ztratili, ale vzhledem k vývoji jsme ve finiši dva body získali.

Při nájezdech vás nepřekonal ani jeden ze tří lotyšských střelců, Daugavinš byl ale gólu hodně blízko. Oddechl jste si, že puk nezasunul do volného místa v brance a trefil jen vnější tyč?

Ulevilo se mi. Takhle dobře provedenou penaltu jsem dlouho neviděl, byl to koncert šikovných rukou. Ke konci jsem se snažil co nejvíc roztáhnout, abych to zabral na ledě. Věděl jsem, že to nemůže dávat nahoru, ale z opakovaného záběru jsem viděl, že tam ještě místo bylo. Naštěstí ho netrefil.

Užil jste si svůj první start na MS od první minuty?

Moc jsem se těšil, že si tady můžu zahrát. Člověku se to jen tak nepoštěstí, každý zápas na světovém šampionátu je pro každého takový menší svátek.

Jaký jste měl ze svého výkonu dojem?

Bylo to těžké, když jsem neměl moc práce a čekal na ošemetné situace. Ale takových zápasů máme před sebou ještě dost, je dobře, že jsme si hru proti papírově slabším soupeřům vyzkoušeli.

S Dominikem Furchem se zatím v brance střídáte. Jak tuto dělbu rolí berete?

Oba jsme v pohodě. Gólmanská chemie tady působí nadprůměrně dobře, ať už se to týká mě, Dominika, potažmo Machyho (třetího brankáře Matěje Machovského) nebo trenéra gólmanů. Jsme taková menší partička a musím říct, že zatím nemáme problém.

Můžete alespoň naznačit, kdo bude chytat v pondělí proti Švédům?

Nemůžu. (směje se)

Vítáte, že před dalším duelem teď máte den volna?

Je fakt, že teď šly dva zápasy rychle za sebou. Po Rusech jsme přijeli po půlnoci na hotel, a jak jsou kluci rozjetí ze zápasu, někdo usne třeba až ve tři ve čtyři ráno. Nebylo to pro nás lehké, i když si myslím, že na ledě to moc znát nebylo. Teď si orazíme, lehce potrénujeme, abychom ze sebe dostali laktát, a budeme se připravovat na další zápas.

Vy s usínáním problémy nemáte?

Mám výhodu, že zavřu oči a spím. My gólmani to máme v bráně založené na něčem jiném. Kluci, kteří po ledě létají šedesát minut, jsou rozjetí daleko víc a někdo má problém usnout třeba až do šesti do rána. Na tak nabitém turnaji jsou i takové detaily hodně znát.

Reklama

Související témata: