Hlavní obsah

Maďaři platí za outsidera, ale nadšeně slaví každý gól

Petrohrad

Elitní mistrovství světa hrají Maďaři teprve podruhé za posledních 77 let a v petrohradské skupině platí za největšího adepta na sestup. Nezabrání jim to však v nadšené oslavě každého gólu, byť pohříchu dali Kanadě i Slovensku jen jeden.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Maďaři oslavují gól proti Slovákům.

Článek

Když Ištván Bartalis skóroval proti úřadujícím mistrům světa, rozjásal celou střídačku a měl úsměv od ucha k uchu. „Za emoce jsem se nestyděl," přiznal střelec. „Proti tak silnému týmu jako je Kanada neřešíme výsledek, spíš šlo o zážitek pro naše hráče a užili si to i fanoušci," přiznal trenér Rich Chernomaz po porážce 1:7, u níž byli i čtyři naturalizovaní rodáci ze zámoří v maďarském dresu: Banham, Sagert, Sarauer a Wehrs.

Maďarský tým má z hlediště silnou podporu, která nejde přeslechnout. „Jejich fanoušci celé utkání dělali pořádný kravál, jsou dobře blázniví," smál se kanadský kapitán Corey Perry. Odhadem chodí na zápasy v Petrohradě tak tisícovka maďarských příznivců. „Ani mě to tolik nepřekvapilo. Za těch patnáct roků, co nastupuji za reprezentaci, jsem poznal, jak máme věrné příznivce, pro ně na ledě klidně vypustíme i duši," uvedl pro web hokej.cz 32letý útočník Janos Vas, který poslední sezónu odehrál v prvoligové pražské Slavii.

Maďarům pomáhá i účast Székesfeherváru v EBEL

Když se v roce 2009 Maďarsko dostalo po sedmdesáti letech mezi elitu, neuhrálo tehdy v Bernu ani bod. Ale v zemi se o hokeji konečně začalo víc mluvit. „Pro nás bylo hodně důležité, že se začalo investovat do výchovy mladých hráčů, což je klíč, jak zvednout úroveň," přibližuje situaci Vas, která hraje v reprezentaci i se starším bratrem Mártonem.

Cennou pomocí pro zvednutí kvality maďarského hokeje je i účinkování Székesfeherváru v EBEL, hned 11 reprezentantů obléká právě dres tohoto klubu. Největší talenty pak má maďarský hokej v cizině, Sebök hraje ve finském Kuopiu, Galló za švédský Linköping a Garát s Erdélym v zámořských juniorkách.

Letošní záchrana Maďarů ale bude o to složitější, že by museli skončit zřejmě šestí, aby nesestoupili. V případě, že 8. místo obsadí Německo či Francie, které spolu pořádají MS 2017 a mají tak jistou účast, sestoupí sedmý tým z petrohradské skupiny.

Reklama

Související témata: