Hlavní obsah

Fantastický výkon! Všichni chceme, aby na nás lidi v Čechách byli pyšní, říká Birner

Moskva

Na konci druhé třetiny pláchnul ve vlastním oslabení a střelou pod horní tyčku dokonal obrat českých hokejistů proti Švédsku. Pro útočníka Michala Birnera šlo o druhý gól na mistrovství světa v Rusku, v závěrečné části hry navíc přidal další a přispěl k výhře 4:2 nad Třemi korunkami.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Michal Birner (uprostřed) se raduje ze svého gólu proti Švédsku se spoluhráčem Michalem Jordánem. Vzadu je švédský reprezentant Mattias Ritola.

Článek
Fotogalerie

Měl jste při svém úniku v oslabení jasno, že nebudete nahrávat, ale střílet?

Jel jsem z bekhendové strany a viděl, že Řepu už dobruslili. Proto jsem se soustředil na střelu, jejich bek mi to navíc naivním pádem na led usnadnil. Podařilo se mi to vystřelit nahoru.

Gólem jste si ale hned jistý nebyl?

Vůbec jsem netušil, že to byl gól. Spíš jsem si myslel, že to bylo břevno, protože puk dost hlasitě cinknul. Až kluci na střídačce mi říkali, že si jsou jistí, že se puk odrazil od kamery v brance. Tak jsem jim věřil.

Co stálo za proměnou týmu od druhé třetiny?

Sice jsme dostali dva góly, zase tak špatně jsme ale v první třetině nehráli. Kouč Vůjtek ale nebyl šťastný a vytknul nám chyby. Věděli jsme, že musíme zlepšit pohyb, abychom jejich beky dostávali pod tlak.

Byl trenér Vůjtek o přestávce hodné hlasitý?

To bych neřekl. Ale na rovinu nám řekl, že Švédové si sami nic nevypracovali, naopak my jsme jim šance darovali. Zároveň nás ale uklidňoval, že když budeme hrát jednoduše u nich v pásmu, budeme se víc hýbat a dávat puky na bránu, šance přijdou. Měl pravdu. Je vidět, že je to zkušený kouč.

Byl to váš životní zápas?

Doufám, že ten ještě přijde. V národním týmu to ale byl jeden z těch lepších. Jsem ale hlavně rád, že jsme podali fantastický výkon. Tým má soudržnost, otáčet se Švédskem stav 0:2 je strašně těžký. Ukázali jsme, že i když jsme hodně podceňovaní, máme velkou vnitřní sílu.

Nejste až překvapení, že po třech zápasech máte osm bodů?

Neřekl bych. Kouč Vůjtek nám pořád cpe do hlavy, že musíme věřit sami v sebe, že soupeři jsou taky jenom lidi, kteří dělají chyby. Máme tu hodně kluků, co na mistrovství nikdy nehráli a všichni se chtějí ukázat. Chtějí, aby na nás lidi v Čechách byli pyšní. Ale postup ze skupiny je pořád ještě hodně daleko.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama