Hlavní obsah

Červenka: První třetina se Švédy nás zdravě nas*ala. Teď se pokusíme skupinu vyhrát

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Za švédskou brankou několik vteřin trpělivě míchal puk na hokejce a čekal na příhodný moment, až se mu některý ze spoluhráčů nabídne. Když se pak Pastrňák skutečně uvolnil, poslal mu útočník Roman Červenka přesný pas, který benjamínek české hokejové reprezentace zužitkoval. Vůjtkův tým tímto momentem zavelel v zápase se Švédy na mistrovství světa v Moskvě k obratu a po třech duelech bez porážky se usadil na čele základní skupiny A.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Červenka gratuluje brankáři české reprezentace Pavlu Francouzovi po vítězném duelu se Švédy. Vpravo je brankář Dominik Furch.

Článek

Souboj s týmem Tří korunek se přitom pro Čechy nevyvíjel ideálně a po nevydařené první třetině prohrávali 0:2. „Švédy jsme do vedení pustili úplně zbytečně. Mysleli jsme si, že to půjde samo. Že třeba budou unavení po nedělním zápasu s Dány. Byla to strašná první třetina," musel uznat Roman Červenka.

Taky že si po ní trenéři vzali slovo a svým svěřencům promluvili do duše. „I my hráči jsme ale cítili, že takové chyby jsme nikdy nedělali. Ani v přípravě na mistrovství se nám nestalo, že by nám soupeř za jednu třetinu třikrát ujel do přečíslení dvou na jednoho," nechápal mistr světa z roku 2010 výkon národního týmu.

Červenka: Všechno špatné je pro něco dobré

„Na druhou stranu nás to možná hodně probralo a zdravě nasralo. Všechno špatné je k něčemu dobré, aspoň jsme si uvědomili, že takhle to dál nejde. Do druhé třetiny jsme vlétli úplně jinak, bylo to diametrálně odlišné. Přesně tak jako proti Rusům, hráli jsme víc na puku v útočném pásmu," soudil Červenka.

Právě on ve 27. minutě naservíroval zpoza branky první gól Pastrňákovi. „To byl jeden z prvních momentů, kdy to Švédi nestihli zdvojit. Nepřišli ke mně, nepokryli ten prostor. Pasta si ukázal hokejku a dal gól, který nás nakopl," věděl 30letý útočník, jak moc důležitá trefa Pastrňáka byla.

Češi tak dokázali porazit domácí Rusy, Lotyše i Švédy a na své soupeře se ve skupině A dívají shora. „Turnaj jsme opravdu začali dobře, to si nebudeme nic nalhávat. „Jsme rádi, že ty body máme nahrané, a když už je ta šance, pokusíme se skupinu vyhrát," říká Červenka před zbývajícími čtyřmi duely základní skupiny s Norskem, Kazachstánem, Dánskem a Švýcarskem.

Stěhovat se do Petrohradu na čtvrtfinále nechce

Právě triumf ve skupině by českému týmu dával bez ohledu na výsledky sborné, které by hrálo vyřazovací boje v ruské metropoli, jistotu, že by čtvrtfinále odehrál opět v Moskvě a nemusel by přejíždět do Petrohradu. „Dost sil by nám to ušetřilo. Víme totiž, že cesta do Petrohradu není na pět minut. Jinak bychom se museli balit a přejíždět. Fakt by bylo příjemnější zůstat, ale ještě musíme uhrát další zápasy," ví Červenka, jehož ani nepřekvapuje, jak se Čechům daří.

„Já mužstvu věřím, líbí se mi. Beci hrají dobře, máme kvalitní brankáře a snažíme se hrát pospolu, My útočníci pomáháme obráncům a oni zase nám. Mužstvo sílu má, ale stejně jako po výhře s Rusy je potřeba krotit optimismus," uzavírá Červenka.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama

Související témata: