Hlavní obsah

Švýcarsko - Dánsko 3:2 PPŠvýcaři na MS po obratu poprvé vyhráli. Zápas narušilo vážné zranění Dána Jensena

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Storm 0 : 1
19. Ehlers 0 : 2
50. Weber 1 : 2
58. Niederreiter 2 : 2
65. Blum 3 : 2
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Hokejisté Švýcarska otočili zápas s Dánskem a slaví první výhru na mistrovství světa. Duel moskevské skupiny A, ve které hraje i česká reprezentace, rozhodl v čase 64:08 obránce Eric Blum a Švýcaři vyhráli 3:2 v prodloužení. Dánové přitom po dvou gólech v přesilových hrách vedli ještě v polovině třetí třetiny 2:0. Pak ale přišli o nešťastně zraněného beka Jensena a ztratili i vítězství.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Švýcaři otočili zápas proti Dánsku a poprvé na mistrovství světa v Rusku se dočkali vítězství.

Článek
Fotogalerie

"Je dobře, že jsme to nevzdali, ale musíme začínat lépe. Nemůže takhle pořád dotahovat," řekl útočník Nino Niederreitter, který se na obratu podílel gólem a asistencí.

Švýcaři předešlé dva zápasy na turnaji prohráli po nájezdech nebo v prodloužení a věděli tak, že ke zvýšení šance na postup do čtvrtfinále potřebují vyhrát.

Odpovídala tomu i střelecká aktivita v první třetině, v níž si dánský gólman Dahm připsal 16 zákroků. Překonat jej ale Švýcaři nedokázali. Naopak sami hned dvakrát v oslabení inkasovali. V 8. minutě otevřel skóre Storm; 66 sekund před koncem úvodní dvacetiminutovky jej napodobil Ehlers, jenž překonal Berru podruhé.

Častá vyloučení komplikovala švýcarským hráčům hru i nadále, ve druhé části hráli 48 sekund jen ve třech. Dánové však zejména díky jistému Berrovi třetí branku nedali. Hodně blízko byl Eller, trefil však jen tyč.

Ve 44. minutě Dánové ztratili svého elitního beka Jespera B. Jensena, který zůstal po souboji s Ambühlem u mantinelu ležet na ledě a musel být odvezen na nosítkách. Poté ztratili i vítězství.

O čtyři minuty později se snažili snížit Niederretier s Moserem, Dahm však závar před svoji brankou vyřešil. Deset minut před koncem zápasu již dánského gólmana překonal Weber a zdramatizoval zápas. A stejně jako v předchozích duelech na turnaji dokázali Švýcaři manko smazat a vyrovnat, v 59. minutě se o to zasloužil Niederreiter. V prodloužení obrat dokonal Blum.

"Myslím, že v příštích zápasech už bychom měli hrát jen 60 minut. Před utkáním jsme chtěli získat tři body, ale prohrávali jsme 0:2, takže výsledek je pro nás pozitivní," řekl kapitán Švýcarů Andre Ambühl, po jehož vyhraném buly Blum rozhodl.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):
Švýcarsko - Dánsko 3:2 v prodl. (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 50. Weber (Moser, Niederreiter), 58. Niederreiter (Moser, Diaz), 65. Blum (Ambühl) - 8. Storm (Nicholaus Jensen, Nielsen), 19. Ehlers (Eller, J. Hansen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 5962.
Švýcarsko: Berra (40:07-40:29 Mayer) - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Walser - Hofmann, Niederreiter, Moser - Schappi, M. Wieser, Andrighetto - Martschini, Trachsler, D. Wieser - Walker. Trenér: Patrick Fischer.
Dánsko: Dahm - J. Jensen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Nielsen, O. Lauridsen - Ehlers, J. Hansen, Eller - Storm, Nicklas Jensen, Madsen - Bjorkstrand, Christensen, Green - Starkov, Poulsen, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: