Hlavní obsah

V Naganu taky půlku týmu nikdo neznal, říká Šlégr. Kterého gólmana by upřednostnil?

Litvínov

Velmi spokojený s výsledky, ale hlavně s přístupem českých hokejistů na světovém šampionátu v Rusku je bývalý obránce Jiří Šlégr. Cení si zejména toho, že reprezentanti chtějí svými výsledky dělat radost fanouškům a věří, že startuje nová éra šampiónů. V rozhovoru pro Sport.cz také připustil, že by na klíčové duely nominoval do brankoviště Pavla Francouze.

Jiří Šlégr hodnotí český tým na mistrovství světa.Video: Sport.cz

 
Článek

Tři zápasy, tři výhry. Kromě nad očekávání úspěšných výsledků olympijského vítěze z Nagana těší parta, kterou v Moskvě Plekanec a spol. vytvořili. „Reakce hráčů se nemotají kolem výher, ale okolo toho, že chtěj lidem u nás doma dělat radost. Do budoucna se tvoří nová generace, která má opravdu chuť reprezentovat a má obrovský srdíčko a chce hrát pro lidi," těší Šlégra.

„Můžu jim popřát, aby se jim tak dařilo i nadále a hlavně, aby zůstali při zemi. A to především hlavou, protože ta nám dává vždycky 70 procent výsledku. A aby až přijdou ty nejdůležitější boje, byli psychicky odolní," přeje mistr světa z roku 2005.

Nová vítězná éra?

Před startem turnaje nebyl Vůjtkův výběr považovaný za jednoho z favoritů. Nyní ale po třech výhrách podpořených kvalitními obětavými výkony a skvělými výkony gólmanů mohou čeští reprezentanti pokukovat i po medaili. Situace připomínající historický turnaj v Naganu.

„Můžeme se na to tak dívat. Přijela tam spousta nováčků, stejně jako do Nagana přijela půlka družstva, kterou nikdo prakticky neznal, a tehdy se to povedlo. Budu jedině šťastnej, kdyby to mělo nastartovat novou generaci, novou éru vítězných mistrovství světa či olympiád," říká litvínovský asistent trenéra a ukazuje ve VIP salónku stadiónu na fotografii právě z dnes již legendárního turnaje z roku 1998.

Ale zpět do současnosti. Trenér Vůjtek může dopsat na soupisku ještě dva hráče do pole. Vyčkal by Šlégr na možné posily ze zámoří? „Kategoricky bych neodmítal některého hráče z NHL. Mužstvo ale funguje, není zapotřebí do něj nějak dramaticky sahat, ale myslím si, že kdyby přišla nějaká užitečná posila, tak to nikdy neuškodí," myslí čtyřiačtyřicetiletý Šlégr.

Francouze zná z Litvínova

Na pozici brankáře se s žádnou posilou z NHL nepočítá. Není ani důvod. Dominik Furch vychytal v úvodním zápase domácí sbornou, skvělými výkony se poté prezentoval i Pavel Francouz. Klíčové zápasy ale může chytat jen jeden. Na koho by ukázal Šlégr, pokud by byl v pozici hlavního trenéra národního týmu?

„Máme velice vyrovnanou dvojici brankářů. Protože jsem tady (v Litvínově) Pavla Francouze měl a znám ho osobně, tak já bych určitě upřednostnil Francouze. Ale ne proto, že bych si myslel, že Furch je o několik zákroků horší, ale proto, že Pavla znám a věděl bych, co od něj očekávat," svěřil se člen prestižního Triple Gold Clubu, který ve své aktivní kariéře dokázal vyhrát olympijské hry, mistrovství světa i Stanley Cup.

Upřednostňujete v brance české reprezentace na MS Pavla Francouze, nebo Dominika Furcha?
Francouz je lepší volbou
5,2 %
Furch mě mile překvapuje, věřím mu
16,3 %
Oba jsou vyrovnaní, trenéři mají o starost míň
78,5 %
Celkem hlasovalo 38256 čtenářů.

Reklama