Hlavní obsah

Doudera nečekaně napodobil bratra na šampionátu

Martin Kézr (Moskva)Právo

Stále nemůže uvěřit, že hraje v Moskvě na mistrovství světa. Když Milan Doudera před měsícem gratuloval o pět let mladšímu bratru Lukášovi k nominaci na MS do 18 let v USA, tak slova sourozence, že teď je řada na něm, bral jen jako žert v rámci rodinné zdvořilosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Milan Doudera.

Článek

„Tehdy jsem se bráchovi opravdu vysmál. V kempu reprezentace jsem sice byl od úplného začátku 22. března, ale vůbec bych nečekal, že bych se mohl dostat až na šampionát," líčí třinecký obránce, jenž přitom odehrál drtivou většinu přípravných zápasů. „Přesto jsem nepočítal s tím, že do Moskvy pojedu a pořád se divím, že jsem tady a hraju."

Když trenér Vůjtek při odletu na MS oznámil, že zapíše jen sedm beků, tak v Douderovi jen zesílil pocit, že se mezi ně nemůže vejít. „Napadlo mě, že to asi neklapne a že dostanou přednost zkušenější beci. Opravdu hodně mě překvapilo, když jsem se v pátek ocitl na soupisce," říká potěšený důvěrou od kouče. „Jsem rád za každé střídání a kdykoli mě pošlou do hry, tak dělám maximum, abych to zvládl co nejlépe."

Nervozitu se snaží nechat v šatně. „Něco podobného by jenom uškodilo, spíš se to snažím užívat." Ze šampionátu dospělých je pro něj zatím nejsilnějším dojmem atmosféra. „Ohromným zážitkem byla česká hymna po těch vítězných zápasech. Když kouká člověk na každý mistrovství v televizi, tak si ani nepřipustí, že by při takovém chvíli jednomu mohl stát na ledě i on," říká Doudera, jenž nikdy nehrál ani MS osmnáctek či dvacítek, takže účast na šampionátu dospělých je pro něj doslova splněným snem.

Prospěl mu přechod do Třince

Zatímco Lukáš skončil letos s českým juniorským výběrem v Grand Forks sedmý, Milan sní z Moskvy o lepším umístění. „Držíme si navzájem palce, podporujeme se. V Třinci spolu i bydlíme. Řekl bych, že se o něj hodně starám i v osobním životě, navzájem se hlídáme a taky hecujeme," říká.

Rodiče musejí mít z obou synů radost. „Mají na nás nejvyšší nároky, tak se snažíme," tvrdí odchovanec kladenského hokeje s tím, že mu hokejově ohromně prospěl přechod do Třince. „Herně i zázemím je to u Ocelářů na daleko vyšší úrovni. Když člověk chce hrát na špici, tak na sobě musí pracovat, tam jsou k tomu optimální podmínky."

Stejnou cestou se vydal i mladší z bratrů. „Snažíme se pořád zlepšovat, třeba zůstaneme spolu po tréninku na ledě a přidáváme si. Lukáš má hodně dobře rozjetou kariéru, v létě by mohl jít na draft, tak uvidíme, jestli po něm někdo z NHL sáhne," rozmýšlí Doudera, jehož před pěti lety přibrzdilo vážné zranění ramena v zámořské juniorce.

„Vynechal jsem skoro celou sezónu, tehdy mi také šlo o draft a to že jsem pořádně nehrál, tak mi uškodilo. Od té doby se ale snažím zase stoupat po krůčcích a zatím je vrcholem mého snažení start na mistrovství. Chtěl bych si odsud odvézt jen pozitivní dojmy," uvažuje.

Reklama

Související témata: