Hlavní obsah

Kanada - Slovensko 5:0Dominance Javorových listů trvá! Obhájci zlata nepovolili Slovákům ani čestný úspěch

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Rielly 1 : 0
19. Duchene 2 : 0
34. Hall 3 : 0
39. Scheifele 4 : 0
51. Brassard 5 : 0
Záznam online reportáže

Petrohrad/Moskva
Aktualizováno

Minimálně pět gólů nasázeli hokejisté Kanady na letošním světovém šampionátu všem svým dosavadním soupeřům, ani Slováci nejsou výjimkou (5:0). V pátém duelu skupiny B v Petrohradu si výběr Javorových listů připsal páté vítězství a kráčí za obhajobou titulu. Svěřenci trenéra Zdena Cígera se naopak ocitli ve svízelné pozici a vysněný postup do čtvrtfinále se jim vzdaluje.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Kanadští hokejisté slaví jeden z gólů v utkání proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané mají jisté čtvrtfinále, gól a nahrávku si připsal útočník Derick Brassard, nulu vychytal Cam Talbot. V součtu s loňským šampionátem uspěli na MS popatnácté v řadě.

Zápas se od samého začátku odvíjel podle očekávání. Kanaďané byli na ledě výrazně aktivnějším týmem a bylo jen otázkou času, kdy najdou recept na překonání Júlia Hudáčka. Ten vychytal Domiho i důrazné Perryho s Brassardem.

Slováci udrželi bezbrankový stav do 12. minuty, kdy si právě Hudáček vybral slabší chvilku. Brassard po vyhraném buly nahrál Riellymu, ten si na modré čáře našel střeleckou pozici a jeho pokus propadl Hudáčkovi do sítě.

V polovině 19. minuty si pak na Sekerovo posunutí puku podél zadního hrazení počkal Marchand a okamžitě nabil ideálně mezi kruhy, kam najížděl Duchene. Na jeho rychlou střelu bez přípravy neměl slovenský gólman nejmenší šanci zareagovat.

Dravecký trefil jen horní tyčku

Ve druhé třetině se ještě mohli Slováci vrátit do zápasu, když přišla jejich největší šance - Dravecký byl před ležícím Talbotem sám, jenže v pádu orazítkoval pouze horní tyč. Slova se tak ujali opět vyslanci kolébky hokeje - na konci přesilovkové kombinace Stone našel na brankovišti Halla a ten nastavenou holí přidal třetí gól.

Druhou část pak Kanaďané zakončili stejně jako tu první - vstřelenou brankou. Scheifele si před Hudáčkovým brankovištěm pohrál s Jurčem a do protipohybu slovenského gólmana přízemní ranou zvýšil už na 4:0.

Třetí dějství mělo při rozhodnutém stavu poklidný průběh. Kanaďané si v klidu užívali kombinačního hokeje, zatímco Slováci se snažili ušetřit trošku sil na neděli, kdy vyzvou Finsko. I tak Kanada stihla v 51. minutě ještě jednu gólovou trefu, kterou Brassardovi připravil kapitán Perry. Talbotovi k vychytání čistého konta stačilo 18 zákroků.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina B (Petrohrad):
Kanada - Slovensko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 5512.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba - Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Duchene, McDavid, Marchand - Reinhart. Trenér: Bill Peters.
Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Daňo, Réway, Bakoš - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.

Reklama

Související témata: