Hlavní obsah

Hrubá chyba, mrzela Vůjtka Kundrátkova rozehrávka, jež vedla k trestu a gólu Dánů

Jan Škvor, Martin Kézr (Moskva)Sport.cz

První porážka na světovém šampionátu v Moskvě ho mrzela a způsob, jak k ní čeští hokejisté došli, zrovna tak. Trenér reprezentace Vladimír Vůjtek si totiž moc dobře uvědomoval, že jedinému dánskému gólu ze hry předcházela zbytečná chyba Tomáše Kundrátka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomáš Kundrátek dánského brankáře Sebastiana Dahma nepřekonal.

Článek
Fotogalerie

Český obránce totiž na začátku třetí třetiny rozehrál puk v obranném pásmu ke střídačkám v době, kdy se zrovna české formace vyměňovaly. A rozhodčí viděli přestupek, českému týmu udělili dvouminutový trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Dánové pak v přesilové hře srovnali na 1:1.

„Bohužel to byla hrubá chyba. Kdybychom dobře rozehráli, k vyloučení by nedošlo. Jenže jsme kotouč ztratili a rozhodčí nám napočítal šest hráčů na ledě," mrzelo Vůjtka.

„Přitom stačilo puk vyvézt na druhou stranu ven a do problémů bychom se nedostali. Ale je to samozřejmě jedna obdržená branka, na ni se vymlouvat nemůžeme. Hlavně jsme měli dát víc gólů," věděl trenér. „Měl jsem to vzít kolem druhé strany a puk nahodit," uznával Kundrátek.

Kundrátek: Hráli jsme výborně

Dánové pak obrat na 2:1 dokonali v samostatných nájezdech. „Kdyby se nám ale za stavu 1:0 podařilo dát druhý gól jako proti Kazachstánu, zápas by si dopadl jinak. Šance jsme na to měli. Dány jsme přestříleli, dali jsme i tři tyčky," bilancoval Vůjtek.

Kundrátek byl přesvědčen, že mužstvo přes první prohru na turnaji neodehrálo špatný zápas. „Myslím, že jsme hráli výborný hokej. Bohužel jsme neproměňovali šance a na jeden gól se těžko vyhrává," věděl obránce.

Faksa zažil reprezentační premiéru

Premiérový zápas za národní tým zažil útočník Dallasu Radek Faksa. Ten do Moskvy sice dorazil až v neděli ráno, protože se ale cítil dobře, po domluvě s trenéry šel hrát. Začal jako třináctý útočník, od druhé třetiny ale naskakoval místo Jarůška na prvém křídle čtvrtého útoku.

„Dohromady jsem měl snad jen devět střídání, ale ke všem okolnostem mého složitého cestování je logické, že jsem toho zase tolik neodehrál. Teď se konečně pořádně vyspím a snad další dny budou lepší," plánuje Faksa.

„Trenér Vůjtek chtěl, abych nasál atmosféru a rozjezdil nohy po cestě. Musím si trochu osahat evropské kluziště, které je o hodně širší. Dánové výborně bruslili, dobře napadali a obstáli silově, vyšlo jim v utkání všechno. My měli smůlu v tom, kolik jasných šancí se nedalo," tvrdil Faksa.

Reklama