Hlavní obsah

Není důvod, abychom se položili. Červenka věří, že hokejisté vydrží v Moskvě

Martin Kézr (Moskva)Právo

S bilancí 2+5 je Roman Červenka nejproduktivnějším českým hokejistou na letošním MS. Zápis do kanadského bodování učinil v každém ze šesti utkání národního týmu a nepropadá panice, i když porážka s Dánskem 1:2 po samostatných nájezdech vítězné tažení Česka v moskevském Ledovém paláci ukončila.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Šanci Romana Červenky v první třetině zmařil dánský zadák Daniel Nielsen.

Článek

Češi pořád mohou myslet na prvenství v moskevském skupině, stačí jim k tomu plný bodový zisk v úterý proti Švýcarům. „Není důvod, abychom se položili. Odehráli jsme na turnaji spoustu dobrých zápasů, ani ten proti Dánsku nebyl úplně špatný. Rozhodlo, že jsme nevyužili šance, kterých jsme měli opravdu hodně, a naoak soupeři se to tam v přesilovce jednou povedlo došťouchat," uvažuje Červenka, podle něhož jsou nájezdy, které určovaly bonusový bod pro vítěze, velkou loterií. „Vyšly lépe Dánům, ale jdeme dál, teď už s tím stejně nic neuděláme," dodává.

Ve výhru přesto věřil do poslední chvíle. „Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. My se potřebujeme připravit na rozhodující zápas, kterým bude čtvrtfinále. To je jediné, co nás zajímá. Hodil bych Dány za hlavu, občas takové utkání přijde," připomíná český útočník, jenž asistoval u jediné branky národního týmu.

Sám měl stoprocentní šanci po přečíslení dobře sehraném s Pastrňákem. Dánský obránce mu sebral takřka jistý gól z brankové čáry. „Jako levák už jsem to měl trošku z úhlu. Chtěl jsem hlavně trefit branku. Nevím, jestli se mi puk trochu postavil, ale prostě jsem ho nezvedl a jejich bek mi tam stihl dát hokejku. Samozřejmě by to měl být gól, ale nad tím se nedá takhle přemýšlet," tvrdí s velkou chutí hrající Červenka.

Udržet za sebou Švédy, přeje si Červenka

Dánové podle něj hráli celý zápas jednoduše. „Vyhazovali puky, nedělali velké chyby. Ale naše šance přicházely, a kdybychom po druhé třetině místo nejtěsnějšího náskoku vedli nějakých 3:0, tak se nikdo nemohl divit a určitě by zápas neskončil naší bodovou ztrátou. Už to ale nevrátíme," zamýšlí se člen elitního útoku.

Česko má nyní jisté, že neskončí ve skupině hůř než druhé, ale i tak pro závěrečné utkání se Švýcarskem mají reprezentanti velkou motivaci. Nesmějí totiž vyjít naprázdno, jinak by jim na čtvrtfinále hrozilo stěhování do Petrohradu. „To rozhodně nechceme dopustit," má jasno Červenka s vědomím, že klíčové je udržet výběr Tre Kronor v tabulce za sebou.

Pokud by Češi v úterý skutečně neuspěli, mohli by pak ještě spoléhat na to, že Švédsko večer v posledním utkání skupiny ztratí alespoň bod s Ruskem a oni by tak zůstali druzí ve skupině za domácí sbornou a nemuseli se tudíž stěhovat. „Trochu doufám, že Švédové padnou, ale chci věřit, že na to se už budeme jenom v klidu dívat a že si ten potřebný bod, který nás nechá v Moskvě, se Švýcary sami uhrajeme," řekl Červenka.

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů na MS proti Švýcarsku?
Češi vyhrají v základní hrací době
83,2 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
1,9 %
Češi vyhrají po prodloužení
2,7 %
Švýcaři vyhrají v základní hrací době
9,2 %
Švýcarsko zvítězí po prodloužení
1,3 %
Švýcaři vyhrají po samostatných nájezdech
1,7 %
Celkem hlasovalo 14193 čtenářů.

Reklama

Související témata: