Hlavní obsah

Reprezentaci na MS opouštějí Polášek s Kubalíkem. Vůjtek zamíchal útoky

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Moskvě opouštějí obránce Adam Polášek a útočník Dominik Kubalík, kteří v pondělí odletí domů. Poslední volné místo na soupisce zaplní obránce Petr Zámorský.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český hokejový obránce Adam Polášek během tréninku na MS v Moskvě.

Článek

V neděli před zápasem s Dánskem (1:2 po samostatných nájezdech) se trenéři rozhodli na soupisku zapsat třetího brankáře Matěje Machovského a útočníka Radima Faksu. V pondělí z kádru vyřadili obránce Adama Poláška a útočníka Dominika Kubalíka, kteří s mužstvem od začátku turnaje jen trénovali.

Poslední volné místo na soupisce tak zaplní zadák Örebro Petr Zámorský. „Petr s námi v sezóně odehrál mnohem víc zápasů než Adam Polášek. Myslíme si, že je v současné době lépe adaptovaný na současný hokej, proto jsme se rozhodli pro něj," vysvětloval po dopoledním tréninku asistent trenéra Jiří Kalous, proč padla volba právě na Zámorského, který za národní tým dohromady odehrál 41 zápasů a vstřelil jeden gól.

Na soupisku se Zámorský dostane před čtvrtfinále, v úterý v závěrečném utkání skupiny proti Švýcarsku ještě nenastoupí. „Počítal jsem i s variantou, že můžu letět domů. Jsem rád, že se na soupisku dostanu, zatím se toho pro mě ale moc nemění. Dál budu trénovat a budu připravený," prohlásil Zámorský.

Polášek s Kubalíkem vzali rozhodnutí trenérů sportovně. "Oba byli pozitivní. Byli rádi za šanci, že sem mohli odjet a nasát atmosféru velkých zápasů. Oba vědí, že všechno ještě mají před sebou," prohlásil Kalous.

Beze změny zůstanou jen první dva útoky

Po premiérové porážce na světovém šampionátu čeští hokejisté v pondělí trénovali v pozměněné sestavě. Zatímco první dva útoky zůstaly pohromadě, v těch zbylých dvou došlo ke korekcím.

Na levé křídlo třetí lajny se místo Tomáše Zohorny posunul Martin Zaťovič. Čtvrtá útočná trojka bruslila ve složení Jarůšek, Faksa, Filippi. V černých dresech pro třináctého resp. čtrnáctého forvarda trénovali Tomáš Zohorna a Petr Koukal.

"Chceme víc dostat do hry Martina Zaťoviče, stejně jako chceme dát Radka Faksu na post centra, na který je z NHL daleko víc zvyklý," prohlásil Kalous o změnách v sestavě pro úterní zápas se Švýcary. Jestli se v něm ale postaví do branky Pavel Francouz, nebo Dominik Furch, Kalous odmítl prozradit. "Neřeknu to," usmál se.

Čtvrtfinále v Moskvě? Musíme si to uhrát sami

Český tým sice už má jistotu, že ve skupině skončí nejhůře druhý, stále se ale ještě může na čtvrtfinále stěhovat do Petrohradu. Aby se zdlouhavému přesunu vyhnul, potřebuje se Švýcary získat alespoň bod. Jinak bude muset spoléhat na Rusy, že v úterním večerním duelu oberou alespoň o bod Švédy.

„Stav je jasně daný. Bereme to ale tak, že si to musíme uhrát sami. Švýcaři budou hodně nepříjemní, mají výborně poskládaný tým. Hrají fyzický hokej plný osobních soubojů. Jejich charakteristika je především zarputilost a urputnost v osobních soubojích, na to se musíme připravit. Víme prostě, že nás čeká hodně těžký zápas," uvědomuje si Kalous.

Jak v pondělí čeští hokejisté trénovali:
Francouz, Furch, Machovský - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera, Zámorský - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek, Faksa, Filippi - T. Zohorna, Koukal

Reklama

Související témata: