Hlavní obsah

Jsme v pozici, kterou málokdo čekal, těší Plekance. Matematiku před Švýcary neřeší

Moskva

Matematické propočty, podle kterých stačí získat národnímu týmu k jistotě setrvání na čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě proti Švýcarům bod a k triumfu ve skupině tři, aniž by se čeští hokejisté museli ohlížet na výsledek utkání Rusů se Švédy, vůbec neřeší. Nechce si je pouštět do hlavy, natož pak už dopředu kalkulovat o čtvrtfinálovém soupeři. Kapitán Tomáš Plekanec si hlavně přeje, aby mužstvo proti výběru Helvétského kříže předvedlo dobrý výkon a vyhrálo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočníci českého hokejového týmu David Pastrňák (vlevo), Tomáš Plekanec a Roman Červenka (vpravo) na tréninku.

Článek

„Samozřejmě že chceme zůstat i nadále v Moskvě, abychom se nemuseli stěhovat do Petrohradu. To je jasný. Ale vůbec nekoukáme na to, jestli nám stačí bod, dva nebo tři. Prostě chceme jít hrát dobrý hokej a vyhrát," říká s pěti góly nejlepší střelec české reprezentace na turnaji.

Nedělní první prohra na šampionátu se prý na sebevědomí hráčů nepodepsala. „Nikdo není skleslý. Jsme v pozici, kterou od nás málokdo čekal," naráží Plekanec na fakt, že si mužstvo už dva zápasy před koncem základní skupiny zajistilo postup do play off.

„Dneska jsme tady taky mohli stát s vědomím, že v úterý budeme hrát se Švýcary o čtvrtfinále. Ale my jsme to zvládli, zatím jsme odehráli parádní turnaj," libuje si útočník, který startuje už na devátém mistrovství světa.

Matematika pro český tým:
- Svěřenci Vladimíra Vůjtka mají už teď jistotu, že v základní skupině A skončí nejhůře na druhém místě
- Ani to jim ale nezaručuje, že se pro čtvrtfinále nebudou muset stěhovat do Petrohradu. Rusové coby pořadatelská země šampionátu mají totiž automaticky garantováno, že čtvrtfinále odehrají v Moskvě. Spolu s nimi setrvá v Moskvě i vítěz skupiny (v případě triumfu sborné tým na druhém místě)
- Aby Češi hráli čtvrtfinále v Moskvě, potřebují v úterý uhrát se Švýcarskem alespoň bod, aby se nemuseli ohlížet na výsledek zápasu Ruska se Švédskem
- Pakliže Češi se Švýcarskem prohrají v základní hrací době, musejí doufat, že sborná uhraje proti Švédům alespoň bod. Pokud vyjdou Rusové bodově naprázdno, musejí se Češi stěhovat na čtvrtfinále do Petrohradu
- V případě výhry nad Švýcarskem v základní hrací době Češi skupinu vyhrají. Při jakémkoliv jiném výsledku bude záležet, jak dopadne úterní večerní zápas Rusů se Švédy
- Ve čtvrtfinále se Češi jistě vyhnou Kanadě a Finsku, narazit můžou na Německo, Spojené státy americké, nebo Slovensko
- Pakliže Češi nastoupí ke čtvrtfinále v Moskvě, bude jejich zápas začínat v 15:15 SELČ

„Máme to slušně rozjeté, udělali jsme tady dobrou práci. Chceme skupinu vyhrát a jít z prvního místa. Máme to ve svých rukou, což je výhoda. Nesmíme to pustit," přidává se Plekancův spoluhráč z elitní útočné formace David Pastrňák.

Reprezentanti už teď vědí, že v boji o semifinále se vyhnou silné Kanadě a Finsku. V úvahu přicházejí Němci, Slováci a Američané. „Jenže to taky nejsou slabí soupeři. Jsou to výborné týmy s výbornými hráči. Nemůžeme čekat, že ve čtvrtfinále někoho přejedeme. A hlavně teď nemá cenu o čtvrtfinále vůbec mluvit," upozorňuje forvard Montrealu, že myslí jen na Švýcary.

S nimi se Vůjtkův tým letos potkal v dubnu v rámci Euro Hockey Challenge - ve Vispu Češi prohráli 2:3, v Bielu pak zvítězili 2:1 po prodloužení. Na velkých akcích se ale české reprezentaci proti Švýcarům příliš nedaří. Loni na šampionátu v Praze je sice v základní skupině zdolala 2:1 po samostatných nájezdech, předtím ale s nimi prohrála čtyřikrát za sebou - jednou na MS 2010, dvakrát na šampionátu 2013 a jednou na poslední olympiádě v Soči.

Reklama