Hlavní obsah

Polední zápasy hraje Pastrňák zásadně na palačinky

Martin Kézr (Moskva)Právo

Národní tým nastoupí dnes proti Švýcarům v Ledovém paláci už od 12.15 h moskevského času (v 11:15 našeho, vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz). Tak brzy začátek zápasu na mistrovství světa zažila česká hokejová reprezentace naposledy před osmi lety v kanadském Québeku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Úderné trio. David Pastrňák (vlevo), Tomáš Plekanec a Roman Červenka (vpravo)

Článek

Tehdy u toho byl i současný kapitán Tomáš Plekanec. „Už bych si to ani nevybavil, problém s tím poledním začátkem však nevidím. V NHL se někdy o víkendu či o svátcích hraje v podobném čase. Všichni sice máme v sobě rutinu zápasů začínajících odpoledne nebo večer, ale pro utkání takhle brzy platí, hlavně se dobře vyspat a rozhýbat tělo," líčí montrealský útočník.

David Pastrňák má také zkušenost s poledními zápasy ze zámoří. „Je to něco jiného, ráno se probudíte a hned jdete na to. Ne úplně nalačno, ale to první jídlo je taková snídaně a oběd dohromady. V Bostonu bydlím vedle Toreyho Kruga, tak jsme si vždycky spolu dělali palačinky. Ale nevím, co si místo nich dám tady v Moskvě, třeba najdu nějakou variantu," vypráví benjamínek národního týmu. „Ráno se nesmím úplně přejíst, ale určitě si dám i něco teplého a přizpůsobím skladbu prvního jídla dne tomu, že už v poledne dojde k výdeji větší energie," přemítá gólman Pavel Francouz.

Hráči se shodují, že je důležité se ráno správně nabudit. „Spíš než dvojité kafe si dám nějaký energetický nápoj, aby se tělo nakoplo," uvažuje obránce Jan Kolář. „Když se jde na zápas bez rozbruslení, musíte se hlavně pořádně rozcvičit," naznačuje Pastrňák. Francouz říká, že je to celé hodně i o včasné koncentraci. „Jak se probudíte, tak už zápas máte v hlavě. Takhle brzký začátek je pro hokejisty určitě specifický, ale pro oba soupeře to bude stejné," uvažuje gólman, který dnes zřejmě půjde do akce.

Zkušenost s tím mají hokejoví reprezentanti už z této sezóny z moskevského Channel 1 Cupu, kde hráli s Rusy hodinu po poledni místního času. „Nemá cenu o tom až tak přemýšlet a koukat na hodinky. V klidu se nasnídáme a v hale budeme dvě hodiny před zápasem, což je tedy kolem čtvrt na jedenáct, tedy podobně jako třeba na pondělní trénink. Zvláštní je to snad jedině v tom, že půjdeme na led úplně bez rozbruslení, ale to se občas stane," uvažuje Kolář.

Všechno má ale svá pro a proti. „Když se hraje večer, tak si můžeme držet svůj zaběhnutý režim," připomíná Plekanec sled událostí jako rozbruslení, oběd, spánek a pak teprve zápas. „Po těch večerních duelech se ale zase těžko usíná. V úterý budeme mít už před třetí odpoledne odehráno, pak je dost času na relaxaci i masáž, přijde klidný večer a můžeme se v pohodě nachystat na čtvrtfinále," dodává Pastrňák.

Reklama